Hlavní obsah

Operátory rozzlobilo nařízené zlevnění roamingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S hněvivou reakcí mobilních operátorů se setkala úterní dohoda Evropské unie, která nařizuje podstatně zlevnit roaming, tedy ceny za používání mobilu v zahraničí. Operátoři nepřímo varovali, že pokles příjmu z roamingu si vynahradí zdražením jiných tarifů.

Článek

Zatímco nyní minuta hovoru v zahraničí stojí zhruba euro, tedy 28 korun, podle EU budou operátoři muset zřejmě již od června zlevnit hovory vedené z mobilu v cizině na maximálně 49 eurocentů (asi 14 korun) a příchozí hovory na 24 centů (sedm korun).

V roce 2008 by měly ceny klesnout až na 46 centů (necelých 13 korun) u hovoru ze zahraničí a na 22 centů (zhruba šest korun) u přijatých hovorů. V roce 2009 by pak měl hovor z ciziny stát 43 centů (12 korun) a přijatý hovor 19 centů (než pět korun).

Operátoři s příjmy z roamingu počítají při investicích

"Operátor vždy na základě očekávání a propočtů investuje kvůli roamingu do infrastruktury a počítá, že při stávající ceně a předpokládaném objemu volání se mu investice za určitou dobu vrátí. Kdyby ale náhle někdo donutil operátora změnit tuto cenu, nemusela by se mu tato investice také již nikdy vrátit a mohlo by to pro něj zejména v některých případech znamenat významnou ztrátu," zdůvodnil Novinkám nesouhlas s nařízeným cenovým stropem mluvčí operátora Telefónica O2 Martin Žabka.

Naznačil také, že pokles příjmů si operátoři mohou vynahradit zdražením jiné služby. "Proto je možné, že dojde k pohybu cen za jiné služby, které by tuto ztrátu kompenzovaly," řekl.

Mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová označila rozhodnutí EU za "populistický krok, jímž komisaři sbírají politické body". O tom, zda se T-Mobile pokusí "zahojit" jinde, je podle ní "předčasné spekulovat.

Regulaci odmítá i Vodafone. "My zastáváme názor, že k regulaci by vůbec dojít nemělo," řekl mluvčí Vodafonu ČR Jakub Hrabovský. Podle něj ceny za roaming v naší republice díky tvrdé konkurenci mezi mobilními operátory neustále klesají.

Zlevnění možná ještě do prázdnin

Před možným zdražením jiných služeb varuje i odborník na telekomunikace Jan Lodl. "Výpadek, který přijde s omezením roamingu nebo respektive s regulací cen roamingu, budou chtít ti operátoři nahradit někde jinde a já osobně bych si třeba tipnul na to, že zastaví na nějakou dobu pokles cen, který je v poslední době patrný," uvedl Lodl.

Nařízení by mělo začít platit ihned poté, co je Evropská komise otiskne v oficiálním žurnálu EU. To by mělo být před prázdninami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám