Hlavní obsah

On-line hry: První hráč porušil profesionální smlouvu

Novinky, Michal Sztemon

Jak si vydělat 20 000 za dvě hodiny hraní? Profíci z Counter-Strike týmu NecroRaisers vědí, jak na to. V rozhovoru jsem vyzpovídal šéfa druhého nejlepšího CS klanu u nás - BlackTrains. Samozřejmě nemůžou chybět ani další zajímavosti ze světa progamingu.

Foto: Vratislav Konečný

Studna v lese je značně hluboká a neobvyklá svou velikostí

Článek

Zprávy z domova

  • Vítězem finále AMD CS ligy, která se konala před zraky diváků v kině Village Cinemas Anděl, se stal profesionální klan NecroRaisers. Ve finálovém zápase NR porazili BlackTrains těsně 25:22 a odnesli si 20 000 Kč.
  • První Mezihernový ČMSP turnaj ve hře Medal of Honor: Allied Assault vyhráli hráči klanu nubleX, kteří ve finále zdolali Dark Angels v poměru 17:13. Vítězové získali 5x USB Flash Disk, poražení finalisté se museli spokojit s reklamními batohy Canon.
  • Novým CS týmem multigamingového klanu BTeam se stali bývalí hráči týmu Danger. BTeam se rozhodl vyměnit zkušené hráče bez motivace za mladíky, kteří mají ještě vše před sebou. Uvidíme, jestli jim to vyjde.
  • Národní finále české kvalifikace World Cyber Games se uskuteční v Ostravě na místním výstavišti Černá Louka. Minulá akce v Boby Centru byla z pohledu hráčů velmi vydařená a můžeme se jen těšit na turnaj letošní.
  • Česká BroodWarová reprezentace si připsala na své konto první porážku v soutěži národů na ClanBasi. Nad naše síly byli favorizovaní Němci a porážkou 1:6 jsme tak srovnali vítězství hokejové. :o)

Zprávy ze světa

  • Světový Counter-Strike stojí před velkým milníkem. Ačkoliv měl norský hráč Element podepsánu profi smlouvu se švédským klanem Schroet Kommando, před jejím vypršením z klanu odešel do mezinárodního týmu NoA. SK vyhrožují soudy a zastavením činnosti, Element se tomu pochopitelně brání a chce se dohodnout na odstupném.
  • Na Slovensku skončilo Mistrovství SR v hraní her - nejlepším v Counter-Striku je klan aLyEn, ve StarCraftu Da)Pitro[inor] a ve WarCraftu III SGC.Denon. Celá akce se uskutečnila v rámci veletrhu Cofax a byla mezi návštěvníky velmi populární.
  • I v další novince zůstaneme u našich východních sousedů, kteří v průběhu týdne odehráli svůj první reprezentační zápasy v soutěži ENC. Zatímco Counter-Strike reprezentace překvapivě prohrála s Řeckem 12:18, hráči WarCrafta III porazili Turecko 3:2.
  • Podle nejnovějších informací o připravované hře Half-Life 2 je datum vydání stanoveno na konec září 2004. Obrázky ze hry vypadají opravdu úžasně, uvidíme, jestli bude ke slušnému zobrazování

PG Cyber Show aneb finále AMD CS ligy před zraky diváků

V pátek 23. dubna se profesionální hraní počítačových her opět posunulo o trochu blíže klasickým sportům. Vyvrcholení nejprestižnější Counter-Strike soutěže u nás - AMD CS ligy - se totiž odehrálo přímo před zraky diváků v kině Village Cinemas Anděl. Zaplněný sál pro 120 diváků aplaudoval týmům NecroRaisers a BlackTrains, hráči sami v rozhovorech přiznávají, že se jim hraje lépe pro diváky.

V utkání zvítězil klan NecroRaisers, když v obou hraných mapách vyhrál nejtěsnějším rozdílem (nuke 13:11, train 12:11). Právě profíci z klanu NecroRaisers byli favorizováni i v systému Skaza (sázení na internetu na výsledky progamingových zápasů) a zároveň titul obhajovali.

Rozhovor: BlackTrains | Alex

Po skončení PG Cyber Show jsem zastihl šéfa klanu BlackTrains Alexe, který zodpověděl na pár otázek týkajících se jeho klanu i Counter-Striku.

Ahoj, můžeš se nám ve stručnosti představit?

Buď zdráv. Mé jméno je Michal Trešo a studuji 5. rokem fakultu elektrotechnickou na ČVUT v Praze.

Jsi členem klanu BlackTrains, můžeš nám o něm prozradit něco víc?

Klan začal existovat v dubnu 2000, a tedy patříme mezi nejstarší klany v ČR. Aktivně se účastníme lig a turnajů ve hrách Counter-Strike a Day of Defeat. Celý tým je složen ze zkušených hráčů, kteří se na české scéně vyskytují delší dobu. Již dlouho stabilně patříme mezi nejlepší pětici u nás a na domácí scéně jsme také dosáhli některých úspěchů.

Kterých výsledků klanu si nejvíce vážíš?

Nejviditelnější úspěch jsme dosáhli v turnaji ProGamers Challenge 2003 v Karlových Varech, kde jsme získali 1. místo. Turnaj patřil do seriálu Mistrovství ČR v počítačových hrách, jehož finále se odehrávalo na podzimním Invexu. Tam jsme získali místo čtvrté. Stejně jsme později dopadli na finále ESL (Electronic Sport League) v Praze. Dvakrát jsme se také zůčastnili zápasů pořádaných před diváky v kině Village Cinemas (ESL a finále AMD ligy 01/2004).

Jaké jsou vaše cíle na české a mezinárodní scéně?

Společně s klany NecroRaisers a nEophyte si s odstupem od ostatních klanů držíme TOP3 a prakticky na všech akcích patříme mezi favority. Česká scéna je relativně dost uzavřená, takže není mnoho klanů, které by mohly ohrozit naši pozici. Bohužel však nemůžeme poměřit síly se zahraničím, jelikož na to nemáme dostatečné finanční prostředky. Díky firmě Hoodoo Bytes (www.hbytes.com) se můžeme účastnit většiny turnajů v ČR, ale pro alespoň občasné výlety do zahraničí bychom potřebovali další sponzory.

Jak často musí klan trénovat, aby hrál na vaší úrovni?

Zpočátku určitě hodně. Každému chvíli trvá, než si osvojí klanové návyky a nesnaží se hrát jen individuálně. Hodně se také projeví, proti jak silným soupeřům hráváte. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že hraním proti silnějším soupeřům se klan zlepšuje mnohem rychleji.

Co bys doporučil čtenářům, aby se zlepšili?

Pořídit si lepší připojení, kvalitní myš a hrát gathery (zápasy týmu z náhodně složených hráčů - např. IRC kanál #cs.gather.cz). Také je dobré, aby celý klan hrával z herny, jak dokazuje úspěch klanu MeGame.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Chcete platit za sledování her?

V České republice i na Slovensku se rozjíždějí první herní projekty, které vyžadují po hráčích, aby svá utkání odehrávali z heren. Mají šanci na úspěch?...

On-line hry: Český reprezentant podváděl

V aktuálních On-line hrách se budeme podrobněji věnovat české akční hře Vietcong, ke které právě v těchto dnech vychází datadisk Fist Alpha. V pravidelném...

Výběr článků

Načítám