Hlavní obsah

On-line hry: Nová Trackmania zcela zdarma

Novinky, Michal Sztemon

Online světem v posledních dvou týdnech hýbe Trackmania Nations, což je hra vydaná speciálně pro ESWC ve Francii. Chytlavá autíčka jsou ke stažení zcela zdarma, ale svými vlastnostmi rozhodně překračují hranice freewaru. V článku ze světa online her nechybí ani aktuální informace z domácího a zahraničního profesionálního hraní.

Článek

Novinky z domova

  • ProGamers převzali portál GameZone, na tom se nyní odehraje část kvalifikace Mistrovství ČR v počítačových hrách. Bývalé vedení GZ nelenilo a založilo portál GamePark, v rámci kterého resuscitovalo web e-Sports.cz.
  • Vítězem mezihernového turnaje ve Vietcongu se stal klan We Were Immortal, když ve finále porazil SkyRiders jasně 5:0. O tomto víkendu se v hernách PGCC odehrají turnaje v týmových bojovkách Counter-Striku a Call of Duty.
  • O víkendu se v Praze uskuteční česká kvalifikace na Samsung Euro Championship ve hře Counter-Strike: Source. Vítěz kvalifikace si v březnu zahraje v německém Hannoveru, organizátoři se zatím potýkají s nezájmem klanů.
  • Jeden z nejlepších českých Broodwar hráčů, EnerGy, se rozhodl pro změnu týmu. Po působení v zahraničních klanech dal tentokrát přednost týmu českému, a to Czech Demolitions Squadu. Jeho první představení proběhlo v mezihernovém turnaji, kde skončil na druhém místě.

Obrázek ze hry Vietcong.

Zdroj: www.progamers.cz

Novinky ze světa

  • V jihokorejském Soulu se o víkendu uskutečnil turnaj WorldWide Invitational pod patronátem společnosti Blizzard. Na něj si organizátoři pozvali jen ty nejlepší, tomu odpovídaly ceny ve výši 30 000 dolarů. Triumfovali domácí Korejci, v hojně sledovaném Starcraft: Broodwaru pak favorit Nal_rA.
  • Čeští Warcraft III hráči ACT-Giacomo a nEph.Kacer se vydali na velký LAN turnaj do polského Rybniku, kde obsadili třetí resp. druhé místo. Vítězství jim vyfoukl domácí hráč Paladyn (ex-člen CNN, nyní Guardians), který Kacera porazil 2x 2:1 na mapy.
  • V Dánsku se rozhodli vzkřísit legendární CS tým Spirit of Amiga, kam přestoupili ex-členové klanu Asylum. Po odchodu dvou hráčů k NoA v týmu zbývají k obsazení ještě dvě místa, ruští hráči LeX a Hooch, zálohy z posledních LAN turnajů, v SoA nebudou.
  • Český reprezentační tým ve hře Quake 4 ani při svém druhém vystoupení v soutěži ClanBase neuspěl. Tentokrát naši hráči nestačili na kvalitní tým Německa a podlehli jasně 0:2. Šanci na reparát budou mít proti týmu Itálie.

Blizzard WorldWide Invitational 2006 - Soul, Jižní Korea

Foto: www.battle.net

Trackmania Nations - profi hra zdarma

Zhruba před půl rokem oznámili pořadatelé turnaje Electronic Sports World Cup, že pro ročník 2006 počítají s tím, že se na turnaji bude hrát speciální hra vytvořená u této příležitosti. To je samozřejmě věc velmi ošidná, neboť vždy je potřeba sledovat, o co má komunita zájem a nesnažit se jí vnutit svůj pohled na věc (viz. CS vs. CS Source). Francouzi zadali tvorbu hry společnosti Nadeo, tvůrcům her Trackmania Original a Trackmania Sunrise a zdá se, že neprohloupili.

Hra totiž vyšla před necelými dvěma týdny, je ke stažení úplně zdarma (např. zde anebo zde) a během této doby bylo zaregistrováno již 200 000 účtů pro multiplayerové hraní. V podvečer totálně přetížené servery, časté sledování situace ČR v žebříčku národů (aktuálně 7. pozice těsně za Belgií), i to jsou důsledky nástupu Trackmánie.

A o co ve hře vůbec jde? Zkráceně řečeno projet danou trať od startu do cíle a neminout žádný checkpoint. K tomu slouží formule s poměrně solidní zrychlením i brzdami, nicméně každá chybička se projeví ve výsledném času. Tvůrci připravili 100 tratí od základních až po profesionální, stejně jako v předchozích dílech TM si ale můžete vytvořit trať úplně dle své libosti. Rovná trať, která se pojede rychlostí 600 km/h? Anebo raději skoky a loopingy? Není problém, záleží jen na fantazii.

Projíždění tratí se pochopitelně brzy omrzí, pak je tu ale možnost síťového hraní, a to buď na LANu anebo na Internetu. Jednou ze základních vlastností hry Trackmania je skutečnost, že mezi formulkami nedochází k žádné interakci, tedy že můžete "někým projíždět". Je to na první pohled divné, nicméně každý jede za sebe a nemůže se na nic vymlouvat.

Základními módy internetového hraní jsou Time Attack, Rounds a Team. Nejhranější je Time Attack, kde máte k dispozici několik minut (typicky 5-6), abyste zajeli co nejlepší čas. V Rounds se jedou klasické závody, za umístění jsou bodíky a ty se pak sčítají. Team je určen pro skupiny hráčů, zde nezáleží jen na tom, kdo je nejlepší, ale i na ostatních.

K hraní nepotřebujete žádný nadupaný stroj, procesor okolo 1 GHz a grafická karta nVidia GeForce 5700 postačí (při snížení detailů). Většina zábavy se však odehrává online, proto je potřeba slušné připojení, které příliš neovlivní podané výkony.

Tipy pro začátečníky:

Tipy pro začátečníky:- nejdříve se naučte tratě v single módu a všude získejte alespoň stříbro

Tipy pro začátečníky:- nejdříve se naučte tratě v single módu a všude získejte alespoň stříbro- nevěšte hlavu z toho, že ostatní jezdí časy o několik sekund lepší - přesné provedení či zkratky dělají divy

- využijte toho, že hra obsahuje bezproblémové přehrávaní záznamů her - můžete si tak stáhnout (např. odsud) velmi slušně zajeté časy a učit se

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: První domácí Battlefield 2 turnaj

V herně AMD PGCC Flóra se uskutečnil první velký domácí turnaj ve hře Battlefield 2, ve kterém vyhrál tým dead rabbit. Vyzpovídal jsem šéfa tohoto týmu,...

On-line hry: Co se událo v roce 2005

Konec roku 2005 je za dveřmi, a tak nastal čas se ohlédnout, co tento rok přinesl hráčům počítačových online her? Kolik velkých světových akcí se odehrálo...

On-line hry: Smršť přestupů v roce 2006

Rok 2005 je definitivně minulostí, nyní nám nezbývá než si zvyknout na cifru 2006. Současně s koncem roku ale zároveň vypršela řada smluv, které měly podepsané...

Výběr článků

Načítám