Hlavní obsah

On-line hry: Národní finále ESWC již zítra

Novinky, Michal Sztemon

V dnešním díle On-line her se podíváme na změny, které nám přichystali autoři hry Counter-Strike. Ovlivní tyto změny CS turnaje o desetitisícové částky? Jak se s nimi vypořádají finalisté českého finále Electronic Sports World Cup? Nechybějí samozřejmě ani zajímavé novinky ze světa herních profíků.

Foto: Aleš Plevka

Téměř dvě stovky skautů Karlovarského kraje se sjely do Habartova v rámci krajského kola Svojsíkova závodu

Článek

Zprávy z domova

  • Již tuto sobotu se uskuteční Národní finále české kvalifikace turnaje Electronic Sports World Cup. V megaherně PG Cyber Café Anděl se sejde osm nejlepších Counter-Strikových týmů, aby si to rozdalo o šanci reprezentovat Českou republiku na finále ve Francii.
  • Organizace sdružující hráče počítačových her - Českomoravský svaz progamingu - oslavila první rok své existence, během něhož nasbírala více než 2000 členů. Uvidíme, za jak dlouho předstihnou pařani klasické sporty.
  • V mezihernovém ČMSP turnaji ve hře Vietcong si vedli nejlépe hráči multiklanu NecroRaisers, když v souboji o větší než malé množství Coca-Coly a batohy Canon porazili Napalm Brothers.
  • Po velkém úspěchu akce PG Cyber Show pořadatelé z ProGamers pochopitelně plánují repete. 21. května se v kině Village Cinemas na pražském Andělu utkají dva přední hráči StarCraft: BroodWaru - nEph.Destroyer a Blooder z klanu CDS.

Zprávy ze světa

  • Zatímco hokejového zápasu Česko vs. Slovensko jsme se letos nedočkali, v Counter-Striku se obě reprezentace potkají již tuto neděli. Navážou Češi na své minulé vítězství nad Bulharskem nebo očekávaný úspěch slovenských hokejistů povzbudí naše východní sousedy?
  • Je datum vydání připravované střílečky Doom III na spadnutí? Na velké herní výstavě E3 v Los Angeles, která se koná příští týden, bude prezentována hratelná demoverze na Xboxu, zatímco u verze na PC probíhají ještě poslední úpravy kódu.
  • Příznivci Counter-Striku měli velmi rušný týden. Ihned poté, co Valve bez jakékoli konzultace s hráči vydali patch na populární CSko, snesla se na ně vlna kritiky. Valve nakonec alespoň částečně ustoupili, nicméně rozdíl oproti původní verzi určitě poznají všichni uživatelé sniper pušky AWM.
  • Světový turnaj CPL, který se uskuteční na přelomu července a srpna, už zná všechny hrané hry. Kromě obligátního Counter-Striku (dotace 100 000 dolarů), Call of Duty (50 000 dolarů) a Halo (50 000 dolarů) se místo původně ohlášeného Battlefieldu 1942 objeví Unreal Tournament 2004 dotovaný rovněž 50 000 dolary.

Co se mění v Counter-Striku?

Populární týmová bojovka Counter-Strike se již delší dobu drží na prvním místě mezi hrami pro více hráčů. Velkou měrou se na tom podílí faktor náhody ve hře, který umožní slabšímu hráči alespoň občas zabít svého profesionálního kolegu. Valve od původních "hardcore" verzí postupně ustupuje a zpřístupňuje hru i ostatním, což samozřejmě nelibě nesou ti, kteří si již staré verze dostatečně ošahali.

S příchodem CS verze 1.6 (v září loňského roku) je hra vázána na online systém Steam, pomocí něhož může Valve efektivně opravovat chyby hry a distribuovat je uživatelům. Nevýhodou takového systému je (kromě nutnosti být neustále připojen k internetu) i nedostatečné otestování změn, které leckdy vydavatelé vezmou zpět až po protestech uživatelů.

Patch z 29. dubna

  • vylepšení výkonu při nahrávání dem
  • upravena viditelnost radaru
  • opravena chyba při používání oslepujících granátů
  • opraveny chyby v některých lokalizacích
  • zdokonalení vzhledu pro CS: Condition Zero
  • různá vylepšení

Na první pohled vypadá vše v pořádku, ale v kolonce "různá vylepšení" najdeme i několik nepříjemných věcí. Nejdůležitější z nich je prodloužení doby mezi zaměřením ostřelovací pušky, která nyní ztrácí hodně ze svého kouzla. Dále si autoři řekli, že by bylo dobré změnit ikonku headshotu a splácali novou, zřejmě během polední pauzy (viz obrázek). A aby majitelé slabších strojů (a nižšího rozlišení 640x480) nezáviděli svým movitějším kolegům, dostala i větší rozlišení úplně stejný zaměřovací kříž jako v 640x 480, což jim přináší opravdu skvělý požitek ze hry.

Patch opravující patch z 29. dubna

Těchto pár změn se (vcelku pochopitelně) nepozdávalo většině hráčů a začali vyvíjet nátlak na Valve, aby tyto změny zvážilo. Jako již tradičně si ve Valve řekli, že některé z návrhů hráčů nejsou až tak špatné a zapracovali je do nového updatu...

  • pro všechna rozlišení je nyní zaměřovací kříž stejný jako v 1024x768
  • ikonka headshotu se vrátila nazpět, navíc k ní přibyl i symbol vražedné zbraně
  • anticheat VAC nyní nepovoluje vlastní úpravy radaru a zaměřovače

První reakce špičkových hráčů jsou rozpačité, když oceňují snahu Valve o řešení některých problémů, ale zároveň autory hry upozorňují, že se v jejich hře pořádají turnaje o statisíce a není nejlepší dramaticky měnit vlastnosti hry.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Souboj o play-off vrcholí

V dnešních on-line hrách se podrobněji podíváme na průběh základní části Novinky.cz NHL 2004 ligy a odhalíme favority na zisk celkového titulu. Samozřejmě...

Výběr článků

Načítám