Hlavní obsah

On-line hry: Další hráč živící se progamingem

Novinky, Michal Sztemon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V každotýdenním zpravodajství ze světa hráčů počítačových her se podrobněji podíváme na novinku v seriálu Mistrovství ČR - hru Medal of Honor, samozřejmě nebudou chybět ani další informace z domova i ze zahraničí.

Foto: Kampaň Respektuj 18

Mediálními tvářemi kampaně byly známé plzeňské osobnosti – herec Martin Stránský, tenistka Andrea Hlaváčková či dobrovolný hasič Roman Nistor.

Článek

Zprávy z domova

  • Nejpopulárnější online ligy v České republice - ProGamers ligy - ukončily základní část. V průběhu následujících dvou týdnů se uskuteční play-off, která vyvrcholí v nově otevírané herně PG Cyber Café Anděl.
  • Vítězem druhého Mezihernového ČMSP turnaje ve WarCraftu III se stal Giacomo z klanu nEophyte, když ve finále zdolal BTeam.BuchTu. Giacomo si odnesl mobilní telefon Nokia 3330, na BuchTu "zbyla" polokošile MČR v PC hrách a karton Coca-Coly.
  • Jedním z nemnoha českých progamerů (neboli hráčů, kteří dostávají zaplaceno za hraní her) se stal ex-člen klanů MG a xG - Frosty. Hráč populárního BroodWaru zakotvil v německém klanu Hell Net, za své pravidelné hraní si zajistí až 150 euro měsíčně.
  • V první kvalifikaci na mezinárodní soutěž Electronic Sports World Cup ve hře WarCraft III si postup na Národní finále zajistili čtyři borci z klanu BTeam. I když ani jeden z nich nepostoupil do finále, přesto je pozoruhodné, že obsadili plnou polovinu z postupových míst.
  • Po velmi dlouhé době se opět podařilo usvědčit některého českého hráče z používání nelegálních podpůrných programů. Zmíněným hříšníkem je rosso z klanu nubleX, s pomocí WallHacku se "probojoval" až k prvnímu místu Counter-Strike turnaje na slovenském serveru UnitedGaming. Po shlédnutí záznamů her byl usvědčen a UG mu udělili pětiletý distanc na veškeré jejich soutěže.

Zprávy ze světa

  • Counter-Strike sekce multiherního klanu nEophyte si poprvé v nové sestavě udělala "výlet" do zahraničí. Od frašky s CXG kvalifikací tak nEph poprvé měli možnost ukázat, jak jsou na tom v porovnání se zahraničím, konkrétně Polskem. Jejich čtvrté místo na turnaji ArenA není špatné, ale zřejmě nejen oni čekali o trochu víc.
  • Právě v těchto dnech vychází dva potenciální kandidáti na progamingové hry - nástupce legendárního Unreal Tournamentu s letopočtem 2004 a další 3D akce Battlefield: Vietnam, která by se ráda svezla na boomu vietnamské války vyvolaném  mj. i českou hrou Vietcong.
  • Do nejbližšího velkého světového turnaje (ESWC v červenci) ještě nějaký ten pátek zbývá, a tak většina špičkových Counter-Strike týmů uvažuje o změnách v sestavě. Zbrusu nový tým si postavil švédský portál o elektronických sportech - Gamers.nu, další významnou změnou je odchod brunka (ex-člen Schroet Kommanda) od Adrenaline.
  • Společnost Valve provozující na svém systému Steam multiplayerové módy řežby Half-Life vydala kompletní statistiku o hardwaru, který používají její uživatelé. Oba významní výrobci procesorů mají zhruba poloviční zastoupení (Intel 51%, AMD 49%), u grafických karet hovoří statistika ve prospěch NVIDIE (78%).

Představení hry: Medal of Honor: Allied Assault

Medal of Honor: Allied Assault (MoH: AA) je týmová akční hra zasazená do prostředí druhé světové války. Oproti konkurenci (Counter-Strike, Day of Defeat, Return to Castle Wolfenstein) má MoH: AA výhodu v poměrně novém enginu, nevýhodou je zatím méně početná komunita, což se pravděpodobně změní, neboť nyní je hra součástí seriálů Mistrovství České republiky v počítačových hrách.

A jak začít? Po instalaci (hra zabírá 2 CD) a aplikování patche (aktuální je 1.11) můžu vřele doporučit kampaň, ve které pomáháte Spojencům přemoci zlého Hitlera. Naučíte se zacházet s jednotlivými zbraněmi, zvyknete si na drobné odlišnosti od podobných her. Až vás singl přestane bavit, je čas na tu pravou zábavu - multiplayer.

Módy v multiplayeru:

  • Free For All - neboli všichni proti všem, klasický deathmatch
  • Team Match - bere si příklad z FFA, ale rozdělí hráče na dva týmy, vyhrává tým, který má na kontě více fragů
  • Round Based Match - dva týmy hrají na kola, na rozdíl od předchozích módů se mrtví respawnou až na začátku nového kola
  • Objective Based Match - nejhranější mód, oba týmy mají splnit nějaký úkol a pokud se jim to podaří, získávají bod

Zbraně:

Každý team má k dispozici 6 základních zbraní + pistoli a 6 granátů. Jde o pušku, odstřelovací pušku, lehký kulomet, těžký kulomet, brokovnici a bazuku. V každém teamu jsou však zbraně jiného typu, které se liší jak kadencí a ráží, tak i počtem nábojů v zásobníku či vzhledem. Jako ve všech týmových hrách je i zde důležitá spolupráce, a tak je celkem zřejmé, že v pětičlenném týmu bude sniper jen jeden a naopak frontových bojovníků s útočnou puškou více...

Samotná hra má v sobě integrovaný vyhledávač serverů, na kterých multiplayer běží. Z nich si vyberete ten, který se vám líbí nejvíce (nejlepší ping, oblíbená mapa) a můžete začít.

Potřebný hardware: PC s procesorem 700 MHz, 128 MB RAM, 3D grafická karta se 32 MB paměti

Potřebný software: Medal of Honor: Allied Assault (cena cca 1800 Kč)

Žebříček ČMSP ve hře Quake 3

Poslední shrnutí žebříčku Českomoravského svazu progamingu ve hře Quake 3 proběhlo již před více než dvěma měsíci, a proto je načase podívat se, jak se nám během této doby pořadí změnilo.

PořadíPřezdívkaJméno a příjmeníBody
1.SP|DestaPetr Kotrlý515
2.[TA]TyfoonVladimír Pikna475
3.NR.IntaMartin Vasmanský203
4.[TA]SPYD3RJan Vaníček158
5.JZD-ZUBBMiloš Zubal100
6.SP|MiciMichal Kotek65
7.[TA]HellthMarek Kubát62
8.kryst-offKryštof Černý35
9.[TA]xichtDavid Šulc30
10.MzikPavel Štohanzl21

Na první místo se opět vrátil Desta, ale Tyfoon se určitě již na další bodované akci (play-off PG ligy) bude chtít na první místo opět vrátit. I na třetím místě došlo k posunu, když SPYD3R přišel o body získané před více než devíti měsíci (právě tolik totiž činí doba jejich započítávání).

Jako již tradičně mají nejvíce hráčů v žebříčů Total Annihilation, další vícečetné zastoupení mají Satan's Proxies zásluhou Desty a Miciho.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Smršť novinek

Ani během Vánoc se nezastavila kola elektronických sportu, a tak vám můžu opět přinést to nejdůležitější a nejzajímavější. Dnešní díl bude z větší části...

On-line hry: Rok 2003 - rok progamingu

Jak jsem slíbil minule, v dnešním článku se budu věnovat shrnutí nejdůležitějších událostí roku 2003 v českém i světovém progamingu. Nebudou chybět...

Výběr článků

Načítám