Hlavní obsah

On-line hry: Češi byli úspěšní v Maďarsku i Velké Británii

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do uplynulého víkendu se pořadatelům po celé Evropě podařilo nacpat více jak pět velikých akcí. Na několika z nich jsme měli i my své želízka v ohni a ty rozhodně nebyla pouze do počtu, ba naopak bojovala o přednější příčky. V tomto vydání On-line her se podíváme na maďarskou iNFiNiTY Coliseum Lan a britskou i36.

Článek

Ve dnech 11. a 12. srpna se ve Velké Británii odehrála již kultovní akce Multiplay i-series s pořadovým číslem 36. Hlavní pozornost byla zaměřena na turnaj v akčním Counter-Strike: Source, v němž nechyběli několikanásobní obhájci titulu Dignitas, věčně druzí Reason-Gaming, talentovaní LowLandLions či domácí Four Kings, Veritas a Crack Clan.

Účastníku zde bylo opravdu mnoho, konkrétně 96 týmů pouze v CS:S soutěži. Rozděleny byly do 16 skupin po 6, jako nasazení ve skupině O se ocitli naši Reason. Svou úlohu splnila zcela podle očekávání, stejně jako ostatní favorité ani jednou nezaváhali a úvodní částí akce prošli bez jediného zaváhání. Jako zklamání bychom mohli označit pouze fm! Sapphire, kteří svým neznámým soupeřům podlehli hned dvakrát a postup dále jim nebyl dopřán.

Nizozemští LowLandLions působili v průběhu turnaje suverénním dojmem, který zkazili až v samotném závěru. Po skončení se začalo silně diskutovat o jejich přestupu k fnatic, čemuž nasvědčuje i svléknutí dresů s logem LLL.

FOTO: cadred, Bez zdroje

Stejně tak první kolo play-off se neslo spíše ve formálním duchu, během něhož nasazení válcovali své lehké protivníky. K prvnímu výraznému střetu došlo až v druhém kole, kdy proti sobě stahnuly domácí celky fm! Toxic a infused. Tomu odpovídal i těsný výsledek, z něhož se nakonec více radovali Toxic.

Ve čtvrtfinále už došlo na lámání chleba, s výjimkou snadného vítězství nizozemských LLL nad britskými Veritas bylo vše napínavé a nejasné až do samotného závěru. Reason nad 4K triumfovali až v prodloužení, stejně bodovali i Crack nad Toxic, Dignitas přemohli ZEN nejtěsnějším možným rozdílem.

Dignitas patřili i přes jejich kolísající aktivitu k největším favoritům. Jako obhájci titulu se zde předvedli také se svou novou posilou FrankstaHem.

FOTO: cadred

Rozjetí Nizozemci nepolevili ve svém tempu ani v semifinále, kde zcela jednoznačně rozválcovali Crack. Mezitím došlo k menší senzaci, když se našim Reason povedlo přemoct Dignitas, nejúspěšnější tým roku 2008 a čtyřnásobné šampióny tohoto turnaje.

Do finále horní části pavouka šli jako jednoznační outsideři a jen jejich pár skalních fanoušků věřilo, že drtící mašinu dokáží zastavit. Jenže na statistiky se nehraje. Tuzemští borci, kteří ještě před dvěma měsící řešili závažné problémy se sestavou, jež nakonec do kádru přivedly skvělého GuardiaNa a bazyho, se se svým soupeřem moc nemazlili a nemilosrdně ho poslali do opravného play-off.

Reason po změnách, jež proběhly před dvěma měsíci, nepůsobili dosud nikterak přesvědčivě. Jenže na i36 šlo vše stranou. Například GuardiaN, nejnovější akvizice týmu, se stal nejlepším hráčem turnaje.

FOTO: cadred

V něm na ně čekali nabuzení Dignitas, kteří se po sérii předchozích triumfů nechtěli spokojit pouze s bronzem. Podle toho vypadal i samotný zápas. Britové si s demoralizovanými LLL nebrali nejmenší servítky a z turnaje je vyřadili hanobným výsledkem 16:4. V grand finále se tak opakovala stará historie, jak na i34, tak i35 proti sobě v rozhodujícím duelu stanuli právě Dignitas a Reason.

Jenže tentokrát byli naši poprvé v roli favoritů a začínali s výhodou jedné mapy ve svůj prospěch. Toho parádně zužitkovali a hned od počátku utkání se do svého soupeře pořádně obuli. Po první straně vedli už 12:3. Jenže poté se do hry zapojili i Britové, kteří ztrátu dohnali a poslali finále do prodloužení. Zde se parta .PhP, UN, GuardiaN, bazy a pR opět probrala a Velkou Británii okradla o všechny zbývající body. Zlato tedy putuje poprvé za existenci i-series k nám.

Maďarsko bylo vykradeno početnou českou výpravou

Ve stejných dnech jako i36 se odehrávala gigantická maďarská akce iNFiNiTY Coliseum Lan, na níž jsme vás upozornili minule. Narozdíl od Velké Británie, kde byl od nás pouze jeden zástupce, zde soutěžila téměř stovka hráčů ze Slovenska a České republiky. A většina z nich si vedla více než slušně. Největších úspěchů jsme dosáhli v Counter-Strike 1.6, Counter-Strike: Source, Starcraft: Brood War, Call of Duty 1 a 4 turnajích.

CS 1.6 sestava eSuby přijela do Vácu s jednoznačným cílem - vyhrát. Svou vynikající formu po příchodu kruegera a bamika předvedla již na BattleZone Challenge, kde brala zlato.

FOTO: eSuba

Vzhledem k tomu, že bylo v maďarském Vácu opravdu mnoho našich vyslanců, zaměříme se pouze na ty, jež zasahovali do konečných pořadí jednotlivých soutěží. Jedním z nich byl bezpochyby Counter-Strike 1.6 tým české organizace eSuba.AMD. Ten měl před sebou řadu kvalitních protivníků, slovenské PERUN PG, domácí volgare, gNu, teamwork či iNFiNiTY SKiLLS. S konkurencí si ovšem poradil parádně, během celé akce nezaváhal ani jednou a zejména díky bezchybným duelům proti guys Not ugly a ve finále proti iNFiNiTY ukořistil právem zlato.

V početné a ambiciózní výpravě eSuby nechyběl ani Call of Duty 1 tým, jenž stejně jako jeho zbylí kolegové pomýšlel na příčky nejvyšší.

FOTO: eSuba

Mnohem více se zapotili jejich Call of Duty 1 kluboví kolegové, kteří těsně nezvládnuli hned úvodní duel s maďarskými Wondrous. Poté ale již dominovali ve všech střetnutích základní skupiny a i přes jednu porážku obsadili první místo zajišťující dobrou výchozí pozici v play-off.

Kromě nich byli v turnaji ještě zástupci konkurenčních nEophyte, kteří šli dále ze třetího místa. Ve vyřazovacích bojích se vedlo parádně oboum zmíněným klubům, které proti sobě nakonec stanuli ve finále. Stejně jako v základní skupině i zde byla úspěšnější eSuba, která nEph přehrála 21:16.

eSuba.AMD Call of Duty 4 klan měl na ICL bezpochyby nejzvučnější jméno ze všech účastníků. Nikdo jiný se nemůže pochlubit dlouhodobou účastí v TOP10 světa.

FOTO: eSuba

A do třetice znovu eSuba.AMD, tentokrát pro změnu v Call of Duty 4 turnaji, v němž byla už před akcí pasována do role jednoznačného favorita. Tomu odpovídaly i samotné výsledky, člen desítky nejlepších klanů světa válcoval jednoho soupeře za druhým.

Rázem se ocitnul ve finále proti domácím Digestive, jež ho sice alespoň trochu potrápili, ale po vítězství ani zdaleka nesahali. Hráči eSuby komentovali finále slovy: "Jsme rádi, že alespoň tento zápas netrval pouhých pár minut".

Riders on the Storm patřili mezi širší výčet favoritů, jejich místo na špičce není ale jisté ani u nás, proto se museli hodně snažit, aby bodovali v zahraničí.

FOTO: Riders on the Storm

Na řadu přišel Counter-Strike: Source turnaj, v němž jsme měli pouhého jediného zástupce a to české Riders on the Storm. I ten si ovšem vedl velmi dobře. Přes menší počáteční zaváhaní se dostal až do semifinále, v němž ale podlehnul pozdějším vítězům HaXX eSports. V utkání, jenž mělo rozhodnout o tom, zda budou alespoň bronzoví, už ale nechybovali a protivníka Life is Over Now přemohli 2:0 na mapy.

Český Starcraft měl v Evropě vždy slušné renomé, a proto i výprava celku RotS mohla pomýšlet na eventuální obsazení bedny.

FOTO: Riders on the Storm

Poslední z turnajů, v němž jsme bodovali, byl Starcraft: Brood War s čtyřnásobnou účastí klubu Riders on the Storm. Ke smůle RotS se právě jejich borci hned zpočátku soutěže postavili proti sobě. Jako první vypadnul KrOOdeR, jenž podlehnul svému kolegovi XaLeRovi.

Krátce na to jeho sílu poznal i SpeedSter. Poté ho ale pro změnu vyřadil další člen RotS w0nder, čímž ho ponechal na konečném čtvrtém místě. Sám poté těsně 2:3 vypadnul se stříbrným iG.valem a do vitríny svého klubu tak po CS:S přidal druhý bronz.

Za zmínku určitě stojí i účast klubu SnoopY, jenž bojoval v Call of Duty 2 a 4, ale stejně jako naši FIFA 09 hráči Lunnit, Gembler, Scrolls, DiDa, SosoneK a eure, se jim nepodařilo ukořistit jedno z prvních třech míst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám