Hlavní obsah

Záplava novinek od Applu. Odhaleny byly iPhony, iPady i Apple Watch

Cupertino

V kalifornském Cupertinu se v úterý večer středoevropského času konala slavnostní akce společnosti Apple, na které americký počítačový gigant pravidelně odhaluje novinky pro nadcházející vánoční sezónu. K vidění byly chytré hodinky Apple Watch, dva nové tablety iPad a hned čtyři chytré telefony iPhone. Cena přístrojů iPhone 13 bude v ČR začínat na 19 900 korunách. Novinky.cz sledovaly celou akci v on-line reportáži.

Záznam: Apple představuje nové produktyVideo: Apple

 
Článek

20:20 – Tisková konference je u konce, a s ní také tato on-line reportáž. Děkujeme za pozornost.

20:15 – Cena přístrojů bude v České republice začínat na 19 990 korunách.

20:12 – I když výkon nových iPhonů 13 Pro výrazně narostl, prodloužila se celková výdrž na jedno nabití. Verze 13 Pro Max tak vydrží na jedno nabití o 2,5 hodiny více než 12 Pro Max.

20:08 – Oba nové iPhony z řady Pro využívají OLED panel, který se chlubí jasem 1000 nitů a obnovovací frekvenci až 120 Hz. Obnovovací frekvence se nicméně mění dynamicky, v reálném čase klesá klidně až na 10 Hz.

Foto: archív výrobce

Nový iPhone 13 Pro

Foto: archív výrobce

Nový iPhone 13 Pro

20:05 – Apple se pochlubil, že propagační videoukázky na slavnostní akci byly vytvořeny skutečně pomocí iPhonů 13 Pro. To má dokazovat, že jde o „více než telefony“, je to prý „pokročilé náčiní pro filmaře“.

20:03 – Všechny tři objektivy nyní nabízejí noční režim a zvládnou pojmout více světla. V praxi byste údajně tak již neměli poznat rozdíl v kvalitě, i když se rozhodnete ve špatných světelných podmínkách fotit teleobjektivem či širokoúhlým fotoaparátem. Novinkou je podpora makrofotografie, Apple to však nevyřešil samostatným objektivem jako konkurence, fotit snímky z extrémní blízkosti je možné hlavní kamerou.

19:59 – I když je vzhled obou novinek prakticky totožný jako u předchůdců s číslovkou 12 v názvu, třináctky mají mít zcela přepracované fotoaparáty na zadní straně. „Jde o největší pokrok v celé historii iPhonů,“ dmuli se pýchou zástupci amerického počítačového gigantu.

19:56 – Oba pokročilejší modely staví stejně jako levnější bratříčci na čipu Apple A15 Bionic, v tomto případě by ale měla být grafika ještě výkonnější.

Nové iPhony pro náročné

19:53 – Po základních třináctkách se představují verze Pro, které jsou určeny pro náročné uživatele, Konkrétně je řeč o modelech iPhone 13 Pro a iPhone 13 Pro Max.

19:51 – Nový iPhone 13 nabídne 6,1palcový displej, verze mini pak úhlopříčku 5,4 palce. Opět jde o OLED panel, který je vsazen do hliníkového rámečku. Zadní strana je také skleněná.

19:49 – Samozřejmostí je podpora 5G internetu.

19:46 – Na zadní straně obou telefonů nalezneme opět dvojitou optiku s rozlišením 12 MPx. Apple se ale chlubí tím, že jde o „nejpokročilejší dvojitý fotoaparát“, je totiž schopen zachytit více světla než předchůdce. Vylepšení se nedočkal pouze hlavní fotoaparát, ale také ten širokoúhlý. Má zcela nový senzor, který by měl být o poznání rychlejší.

19:44 – Apple tvrdí, že výkon u nových telefonů je o rekordních 50 % vyšší než v případě té nejrychlejší konkurence. O 50 % měl vzrůst také grafický výkon v porovnání s předchozími dvanáctkami, které přitom po výkonnostní stránce představovaly vrchol nabídky.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

19:43 – Hlavní vylepšení se udála pod kapotou nových telefonů. Srdcem obou novinek je čip Apple A15 Bionic. Jde o šestijádrový čip, který má dvě výkonná jádra a čtyři energeticky úsporná. „Je to nejvýkonnější čip napříč celým mobilním trhem,“ pochlubili se zástupci Applu.

19:41 – Jako první se ukazuje iPhone 13 a 13 mini, obě novinky vychází designově z loňských dvanáctek, mají ale menší výřez v displeji pro čelní fotoaparát a další senzory. Kvůli velkému ostrůvku byl Apple v minulosti často terčem posměchu.

Na iPhony se nezapomnělo

19:39 – Úniky byly tentokrát pravdivé. Dočkáme se nových iPhonů!

19:37 – Služba Apple Fitness+, tedy virtuální osobní trenér, se rozšíří do 15 dalších zemí. Česká republika ale mezi nimi zatím bohužel není. A to je škoda, protože novinek ve Fitness+ je opravdu hodně, například podpora pilates.

19:35 – Apple překvapivě nemluvil na akci vůbec o výkonu nových hodinek. Že by výkon zůstal stejný jako u předchozích šestek?

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 7

Foto: archív výrobce

Apple Watch Series 7

19:34 – Apple Watch Series 7 se budou nabízet v pěti nových varvách a také ve dvou titanových provedeních. Navzdory většímu displeji jsou nové hodinky kompatibilní s pásky z předchozích modelů.

19:32 – Hodinky mají mít opět 18hodinovou výdrž baterie, nabíjení má být ale o 30 % rychlejší. Pouhých 45 minut na nabíječce stačí na nabití z 0 na 80 %.

Foto: archív výrobce

Porovnání starého a nového designu hodinek.

19:30 – Obrazovka je nyní tak velká, že se na ni vejde celá QWERTY klávesnice pro psaní odpovědí. Displej je navíc chráněn speciální vrstvou, díky kterému by měl být odolnější.

19:27 – Apple Watch Series 7 vypadají daleko lépe než předchůdce, dostaly totiž extrémně tenké rámečky okolo displeje. Větší obrazovka je navíc o 70 % jasnější displej v režimu always-on.

Apple Watch s tenkým rámečkem

19:26 – Záplava novinek pokračuje, další představenou novinkou jsou chytré hodinky Apple Watch.

19:24 – Apple se pochlubil tím, že novinka by měla nabídnout o 40 % vyšší výkon než předchůdce.

19:22 – Vzadu i vepředu nalezneme 12MPx kameru, ta přední má přitom ultraširokoúhlý záběr (122°). Novinka bude dostupná ve fialové, růžové, zlaté a space gray, bude podporovat druhou generaci Apple Pencil.

Foto: archív výrobce

Nový iPad mini

Foto: archív výrobce

Nový iPad mini

Foto: archív výrobce

Nový iPad mini

19:21 – Jak se na moderní zařízení sluší, dočkali jsme se podpory 5G sítí.

19:20 – Lákadlem má být také konektor USB-C, který je přeci jen univerzálnější než rozhraní Apple Lightning. Nově by tak měla jít snadno připojit celá řada nejrůznějšího příslušenství.

19:18 – Díky novému designu se podařilo vtěsnat větší displej do stejně velkého těla jako u předchůdce. Ten měl 7,9“ displej, novinka láká na 8,3“ úhlopříčku. Na rozdíl od iPhonů 12 uživatelé nepřijdou ani o čtečku otisků prstů, přesunula se do bočního tlačítka.

Malý iPad s novým designem

19:16 – Další novinkou slavnostního večera je iPad mini! Ten dostal podobný design jako loňské iPhony 12, tedy hranatější konstrukci s rovnými bočnicemi.

19:14 – Ceny budou startovat na 299 dolarech pro školy, pro ostatní na 329 dolarech. K mání bude celá řada volitelného příslušenství, například i odnímatelná klávesnice sloužící jako obal, díky které může tablet fungovat v podstatě jako notebook.

Foto: archív výrobce

Nový iPad

19:12 – Hlavní změny se udály uvnitř zařízení, které dostalo výkonnější procesor Apple A13 Bionic. Vyzdvihnout si zaslouží také přední kamera s ultraširokým záběrem a rozlišením 12 megapixelů. Kamera má navíc řadu pokročilých technologií, například True Tone.

19:10 – Jde o iPad deváté generace, který má být „levnou vstupenkou do světa Applu“. Půjde totiž o základní model, tedy o evoluci klasického iPadu. Design se velmi podobá předchůdci, nechybí tedy ikonické tlačítko se čtečkou otisků prstů pod displejem.

Nový iPad bude levný

19:07 – Žádné zdržování, na řadě je nový iPad!

19:06 – Ve smršti trailerů se ukázala řada známých tváří, které jsou hlavním lákadlem seriálů a pořadů na Apple TV+. Tom Hanks, Paul Rudd, Jennifer Anistonová či Jason Momoa – to jsou jen některé celebrity, na které se můžeme těšit.

19:03 – Úvodního slova se ujal šéf Applu Tim Cook, který bude jako první mluvit o streamovací video platformě Apple TV+.

19:00 – Apple je přesný jako hodinky, přesně úderem 19. hodiny slavnostní akce odstartovala.

Co bude k vidění?

Letošní akce nese název „California Streaming“. Tiskovka se bude konat přímo v Apple Parku, který leží v kalifornském Cupertinu.

Z letošní neutrální pozvánky se ale nedá příliš odhadnout, o čem se vlastně bude mluvit. Zachycuje svítící logo Applu umístěné patrně před nějakým kalifornským pohořím a jezerem.

V minulosti se zpravidla na zářiových akcích ukazovaly nové iPhony. Loni nicméně udělal Apple výjimku, na této tiskovce nepadlo o jablečných telefonech ani slovo. Místo toho věnoval šéf Applu Tim Cook veškerý vymezený čas pouze chytrým hodinkám a tabletům.

Foto: repro Apple

Pozvánka na slavnostní akci Applu

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám