Hlavní obsah

Olympijský výbor žádá Švédsko o zásah proti internetovým pirátům

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) požádal Švédsko, aby ukončilo činnost populárního internetového portálu pro sdílení souborů The Pirate Bay (Pirátská zátoka), s jehož pomocí jsou mezi uživatele distribuovány nelegální záběry z pekingských olympijských her. S odvoláním na švédské ministerstvo spravedlnosti to dnes napsala agentura AP.

Foto: Novinky

Název zahraničních stránek The Pirate Bay znamená v překladu Pirátská zátoka.

Článek

MOV se především nelíbí, že se z The Pirate Bay masivně stahuje otevírací ceremoniál her, a počítačové pirátství tak podle prohlášení viceprezidentky MOV Gunilly Lindbergové poškozuje zájmy výboru a jeho licence. Od zahájení her si prý přitom záznam zahájení olympiády nelegálně stáhl až jeden milión osob.

Zdrojem těchto souborů je podle MOV především The Pirate Bay, jehož provozovatelé a servery se nalézají ve Švédsku. Švédská vláda však podle vyjádření ministryně spravedlnosti Beatrice Askové nemá mnoho možností, jak proti počítačovému pirátství zakročit, a doporučila proto MOV obrátit se na švédskou policii.

Portál The Pirate Bay, jenž v současnosti sám sebe nazývá "The Beijing Bay" (Pekingská zátoka), zahájil svoji činnost v roce 2004 a dovoluje svým přibližně 15 miliónům uživatelů z celého světa bezplatně sdílet filmy, hudbu a další materiály, na něž se často vztahuje ochrana autorských práv. Počátkem tohoto roku proto museli majitelé webu čelit žalobě podané hollywoodskými studii.

Problémy se zákonem měli provozovatelé serveru již dříve

Čtyři osoby, které stojí za internetovým portálem The Pirate Bay (Pirátská zátoka), byly obžalovány již letos v únoru kvůli nelegální distribuci hudby a filmů ve Švédsku. V ostře sledovaném případu se obžalovaní podle státního zástupce Hakana Roswalla obohatili nejméně o 1,2 miliónu švédských korun (asi 3,5 miliónu Kč).

Magnus Ericsson z organizace Piratbyran, která se na založení Pirate Bay před pěti lety spolupodílela, popírá, že by šíření hudby přes internet tak, aby si skladby mohl bezplatně stáhnout kdokoliv, poškozovalo zpěváky a další držitele autorských práv.

"Stahování zdarma vytváří o hudbu mnohem větší zájem a protože umělci mají mnoho jiných cest k tomu, jak vydělávat peníze, tato cesta jim spíš pomáhá, než škodí," tvrdí Ericsson. Celý soudní spor proto podle Ericssonova názoru nepomůže tvůrcům, ale spíš těm, kteří jejich tvorbu šíří podobně, jako Pirate Bay.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám