Hlavní obsah

Objem nevyžádané pošty letos vzroste o rekordních 30 procent

Množství nevyžádané elektronické pošty letos vzroste meziročně o 30 procent. Nejvíce spamu pochází z USA, druhé místo patří Indii a třetí Brazílii. Uvedla to společnost Cisco. Podle antivirové firmy Symantec stoupl podíl spamu z robotických sítí v e-mailu celosvětově z dubnových 84 procent na 95 procent v srpnu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V srpnu byl globální podíl nevyžádané pošty v e-mailovém provozu z nových a dříve neznámých závadných zdrojů 92,2 procenta, což je od července zvýšení o 3,3 procentního bodu. Největší podíl na spamu rozesílaném hackery ovládanými počítači měla robotická síť Rustock, která v srpnu kontrolovala 1,3 miliónu počítačů.

"Celkově se oproti minulým kvartálům množství rozesílané nevyžádané pošty mírně snížilo, protože se snížil počet ovládaných PC ve většině robotických sítí," uvedl analytik Symanteku Paul Wood. Výjimkou je podle něj právě síť Rustock, kde přes pokles ovládaných PC rostl denní objem rozesílaného spamu o šest procent.

Nová hrozba: internet věcí

Mezi nové trendy elektronického zločinu patří podle Ciska vedle zneužívání sociálních sítí typu Facebook i zaměření na takzvaný internet věcí, neboli sítě vzájemně propojených zařízení.

V roce 2007 bylo do sítě připojeno 500 miliónů zařízení, tedy jedno na deset osob, pro které existovalo 624 000 bezpečnostních hrozeb. V roce 2010 obsahuje internet věcí již 35 miliard zařízení, pro které existuje 2,6 miliónu bezpečnostních hrozeb. V roce 2013 by pak měl být vzájemně propojen jeden bilión zařízení, odhaduje Cisco.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

V současnosti ještě neexistuje efektivní způsob, jak využít obrovskou oblibu her na sociálních sítích k páchání trestné činnosti, ale již se objevují první falešné e-maily nabízející různá zvýhodnění nebo bonusy pro tyto aplikace. Jejich cílem je například získání citlivých informací nebo šíření viru. Například Facebook má nyní okolo 400 miliónů uživatelů a dokonce roku by měl jejich počet vzrůst na jednu miliardu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám