Hlavní obsah

Nvidia hledá cestu, jak zkombinovat grafiku a procesor

Jeden z největší výrobců grafických karet Nvidia uvedl, že do budoucna plánuje zkombinovat grafický a centrální procesor v počítači. Takovýto čip by pak nabízel nejen dostatek síly pro grafické operace, rovněž by fungoval podobně jako dnešní CPU.

Článek

"V některých oblastech si dokážeme představit grafický proceosr (GPU) spojený s centrálním (CPU) a opačně. Může se přitom jednat o vícero CPU na základě architektury x86, ASIC, PowerPC či Cell, nebo něčeho docela jiného," uvedl šéf Nvidie Jen-Hsun Huang.

Prezident Nvidie takto reagoval na oznámení společností AMD a ATI [celá zpráva], které vytvořily jedinou firmu. Nvidia proto ústy Huanga nevyloučila, že se v budoucnu pokusí přijít s produktem, který pokryje jak funkce CPU tak GPU. Nvidia by tak pouze reagovala na Advanced Micro Devices, která pravděpodobně s přispěním ATI Technologies podobný produkt vyvine.

Kdyby se některé společnosti podařilo prorazit s jakýmsi hybridem CPU + GPU, mohla by na trhu výrazně bodovat. Zařízení osazené komplexní jednotkou, která by dokázala pracovat i jako grafický mikroprocesor by totiž mělo být výrobně levnější než dva odělené produkty, kdy každý pracuje "na vlastní pěst".

Reklama

Související témata:

Související články

AMD uvažuje nad zánikem jména ATI

Výrobce mikroprocesorů Advanced Micro Devices pravděpodobně nezachová jméno kanadské ATI, tedy známého výrobce grafických jader, v němž AMD získala před...

Výběr článků

Načítám