Hlavní obsah

Nový disk od Sony je vyroben částečně z papíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský elektronický konglomerát Sony vyvinul společně s firmou Toppan Printing nový optický disk, k jehož výrobě se používá papír. Disk je z papíru sice jen asi z 51 procent, je ale schopen pojmout větší objem dat než současné disky, protože pracuje s modrým laserem.

Foto: Matěj Sládek

Limen Boomstick Festival

Článek

Firmy se při výrobě nového disku rozhodly sáhnout k papíru kvůli nižším nákladům, jiný zvláštní důvod k tomuto kroku podle svého sdělení neměly.

Až pětkrát větší kapacita

Nový disk je založen na technologii příští generace, která počítá s využitím modrého laseru při čtení dat, zatímco dnešní disky využívají červeného světla. Disk je tedy schopen pojmout až pětkrát více informací než dnešní běžná média.

Odborníci očekávají, že přehrávače s modrým laserem už velmi brzy plně nahradí dnešní přístroje, které by měly postupně mizet z trhu.

Technologie, na které je nový "papírový" disk založen, se označuje jako Blu-Ray. Technologii podporuje konsorcium podniků v čele s nizozemskou firmou Philips a japonskými skupinami Sony a Matsushita Electric Industrial.

Společnost Toppan, tedy druhý z podniků, který má zásluhu na vývoji nového disku s papírovou složkou, je největším světovým výrobcem barevných filtrů pro monitory z tekutých krystalů. Firma tvrdí, že nové disky by mohly být bezpečnější, protože se s nimi bude snáze zacházet, když se je uživatel rozhodne vyhodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám