Hlavní obsah

Novodobá zlatá horečka propukla i v Česku, zájem o bitcoiny vzrostl pětinásobně

Novinky, rim

Výrazný růst ceny bitcoinu z posledního týdne má na svědomí novodobá zlatá horečka, kdy lidé ve velkém nakupují virtuální mince s vidinou snadného zbohatnutí. Investice do nejznámější kyberměny na světě se výrazně zvýšily také v případě českého trhu.

Článek

„V Česku loni vzrostl obchod s bitcoinem o třetinu na přibližně čtyři miliardy korun. V posledním týdnu mezi Čechy stoupl zájem o bitcoinové investice až pětinásobně,“ prohlásil Martin Stránský, ředitel kryptoměnové burzy Bitstock.com.

Podle něj to ale není tak, že by lidé nakupovali pouze v posledních sedmi dnech. „Zájem akceleroval na podzim, kdy začal trhat historické rekordy,“ konstatoval Stránský.

„Nahrává tomu i stále větší akceptace bitcoinu při placení, v poslední době podpořená například společností Paypal. Bitcoin se letos zařadil mezi absolutně nejvýnosnější investice a zřejmě dále poroste i letos. Důvodem je i dostupnost bitcoinů v bitcoinmatech, směnárnách, nebo ve specializovaných aplikacích, které je činí více přístupné širší veřejnosti," doplnil ředitel kryptoměnové burzy Bitstock.com.

Dnes si můžou jen trhat vlasy. Nebýt lehkovážnosti, byli by z nich miliardáři

Internet a PC

Stejný pohled na věc mají také analytici banky JPMorgan, podle kterých může nejznámější kyberměna na světě ještě citelně posilovat. Podle nich by se kurz mohl vyšplhat až na 146 tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 3,1 milionu korun.

Tato predikce se podle nich naplní ve chvíli, kdy širší skupina investorů „bude bitcoin považovat za bezpečné útočiště v období nejistoty“. Někteří investoři totiž již nyní považují bitcoin za ochranu před inflací a za alternativu k oslabujícímu dolaru. „V naší mysli už bitcoin začal soupeřit se zlatem,“ uvedli ve své zprávě analytici JPMorgan, kteří nejznámější kyberměnu na světě označují za „digitální zlato“.

Samozřejmě v současnosti nemůže nikdo s jistotou říct, zda bitcoin poroste, nebo nikoliv. Server CNBC připomněl, že na přelomu let 2017 a 2018 se cena nejznámější kyberměny na světě vyšplhala až na 20 000 dolarů (428 880 Kč), pak ale přišel prudký pád až na 4000 dolarů (85 780 Kč).

Foto: ČTK/AP

Logo bitcoinu

„Důvodem růstu ceny bitcoinu je nyní především mánie, která se strhla poté, co kryptoměna v polovině prosince 2020 překonala psychologickou hranici 20 tisíc dolarů za kus (428 880 Kč). Překonání této úrovně, která poměrně dlouho odolávala, upozadilo mezi investory připomínku na bitcoinovou bublinu sklonku roku 2017,“ prohlásil ekonom Lukáš Kovanda, který působí v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Minulý týden v pátek se jedna virtuální mince obchodovala za 29 712 dolarů (635 980 Kč). Za poslední týden ale kurz posiloval prakticky každý den o jen těžko uvěřitelné dva tisíce dolarů, což odpovídá 42 830 Kč. Už ve čtvrtek večer se tak hodnota vyhoupla až na 40 324 dolarů (863 500 Kč), což je zatím absolutní rekord.

Bitcoin pokořil hranici 40 tisíc dolarů, za týden posílil o více než 200 tisíc korun

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám