Hlavní obsah

Neroste jen bitcoin, rekord zaznamenala také druhá největší kryptoměna ethereum

Druhá největší kryptoměna po bitcoinu – ethereum – je na rekordním maximu. Ve čtvrtek se její cena na obchodní platformě Condesk dostala až na 1697 dolarů (35 690 Kč), což je nejvíce, za kolik se tato digitální měna dosud obchodovala.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters souvisí zájem o ethereum s tím, že se na chicagské obchodní burze příští týden začnou obchodovat cenné papíry typu futures, jež slouží ke spekulacím na budoucí vývoj jeho ceny.

Ethereum má po bitcoinu největší podíl na kryptoměnovém trhu. Aktuálně činí zhruba 16 procent, zatímco podíl bitcoinu je na 60 procentech.

Má obří jmění, k hromadě bitcoinů mu ale chybí klíč

Internet a PC

Bitcoin zažil počátkem letošního roku strmý nárůst a vyšplhal se až na maximum 42 000 dolarů (907 880 Kč). Posléze ale jeho kurz oslabil, zatímco ethereu se dál velmi dařilo. Od začátku roku posílilo o 120 procent, zatímco bitcoin jen o 30 procent.

Zájem o kryptoměny roste u velkých institucionálních investorů. Celková hodnota trhu s kryptoměnami počátkem ledna poprvé překročila hranici jednoho bilionu dolarů (21,5 bilionu Kč).

Zlatá horečka je v plném proudu. Prodej bitcoinů v Česku vzrostl na dvojnásobek

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám