Hlavní obsah

Německé bezpečnostní úřady důrazně varují před Huawei, uvedla ARD

Německé bezpečnostní úřady jsou podle informací televize ARD jednoznačně proti tomu, aby se čínská firma Huawei podílela na výstavbě bezdrátové sítě nové generace, tzv. 5G. Čínský technologický gigant je totiž podezírán, že je napojen na špionážní služby Číny.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Německá vláda o přístupu k Huawei ještě definitivně nerozhodla. „Hlas německých bezpečnostních úřadů je jednoznačný: z bezpečnostních důvodů se čínský dodavatel vybavení pro sítě Huawei nesmí podílet na výstavbě sítě 5G," uvedla ARD s odvoláním na bezpečnostní kruhy.

Bezpečnostní kruhy jsou podle televize znepokojeny možností, že se technologie Huawei dá pomocí takzvaných „zadních vrátek” (backdoor) využít pro špionážní účely. „Kdo tuto technologii poskytuje, je schopen odposlouchávat komunikaci,“ řekl ARD bývalý šéf Spolkové zpravodajské služby (BND) Gerhard Schindler. „Je možné tam zabudovat bezpečnostní systémy, ale riziko zůstává,“ dodal.

Bezpečnostní složky se obávají, že kdyby se Huawei podílela na budování sítě 5G, byla by Čína schopná celou německou síť vypnout například během politické krize nebo dokonce vojenského konfliktu. „Takový scénář si lze představit,“ uvedl Schindler. Podle jeho slov navíc čínské zákony umožňují vládě požadovat od domácích firem vydání informací ze zahraničí.

Důkazy nejsou, strach zůstává

I když německé bezpečnostní orgány uznávají, že doposud neexistují důkazy o možném zneužití technologie, nelze to zcela vyloučit.

Huawei nařčení, že může představovat bezpečnostní riziko, s nímž přišla řada zemí včetně Spojených států, Británie nebo Česka, odmítá a poukazuje mimo jiné na to, že se zatím žádné podezření nepodařilo prokázat.

Německá vláda nechce přímo zakázat působení některým zahraničním firmám na trhu, tvrdí média. Mohla by ale například skrze Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) nastavit bezpečnostní standardy tak, že by z výstavby nové sítě byla společnost Huawei prakticky vyloučena. Je také možná změna telekomunikačního zákona.

Kvůli kauze se už telekomunikační skupina Deutsche Telekom rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě.

Reklama

Související články

Hrad má s Huawei smlouvu o propagaci

Údajná odvetná opatření, jež má podle prezidenta Miloše Zemana chystat Čína kvůli varování Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) před...

Výběr článků

Načítám