Hlavní obsah

Němci rozprášili Wall Street Market, druhý největší obchod na darknetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Druhou největší ilegální obchodní platformu na černém internetovém trhu, tedy na tzv. darknetu, se podařilo rozbít německým vyšetřovatelům ve spolupráci s evropskými a americkými úřady. Generální státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem oznámilo, že v souvislosti s uzavřením zločinného tržiště Wall Street Marketu byli zadrženi tři pravděpodobní provozovatelé.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ilegální platforma byla využívána k obchodu s drogami, osobními údaji, padělanými dokumenty a škodlivým softwarem. Platforma měla více než 1,15 milionu zákaznických účtů a přes 5400 registrovaných prodejců, uvedl úřad frankfurtského prokurátora.

Zadrženi byli 23. a 24. dubna tři muži ve věku 22, 29 a 31 let. Spolkový kriminální úřad (BKA) ve čtvrtek odstavil server platformy. Při několika raziích bylo zabaveno 550 000 eur (přes 14 milionů korun) v hotovosti, kryptoměny, pevné disky a další důkazy. Podle agentury Reuters americké úřady zatkly v Los Angeles dva drogové dealery a zabavily zhruba milion dolarů (23 milionů korun) v hotovosti a také zbraně a drogy.

Chtěli provizi z prodeje

Muži, kteří si podle vyšetřovatelů účtovali poplatky ve výši dvou až šesti procent z prodejů uskutečněných prostřednictvím platformy, byli zadrženi po tajných operacích. Na nich se podílely také policie a bezpečnostní složky USA, Nizozemska a Europolu. Vyšetřovatelé měli na trojici mužů spadeno od března.

Kybernetičtí specialisté na Spolkovém kriminálním úřadě rozjeli svou operaci poté, co podezřelí platformu uvedli 23. dubna do módu údržby a začali převádět peníze zákazníků na sebe.

Platforma byla součástí takzvaného darknetu, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám