Hlavní obsah

Nejznámější kyberměna překonala další milník. Bitcoin se obchoduje za víc než 16 000 dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoiny dosáhly v uplynulých 24 hodinách nového milníku, když se jedna virtuální mince obchodovala za více než 16 000 dolarů (358 690 Kč). Aktuálně je kurz bitcoinu dokonce ještě o něco vyšší. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden.

Článek

Nad šestnáctitisícovou hranici se bitcoin vrátil po více než dvou letech. Za poslední měsíc neznámější kyberměna posílila zhruba o pět tisíc dolarů, tedy v přepočtu víc než 112 tisíc korun. Aktuálně se jedna virtuální mince obchoduje za 16 452 dolarů (368 690 Kč).

Server CNBC poznamenal, že aktuální prudký růst ceny připomíná rok 2017. Tehdy bitcoin velmi rychle posiloval, až se vyšplhal na hranici 20 000 dolarů, což odpovídá 458 600 Kč. Pak ale přišel prudký pád.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Například v polovině letošního dubna se nejznámější kyberměna propadla na historické minimum – až na 3867 dolarů (88 670 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Půjdou po krku bitcoinu. Světové centrální banky chystají vlastní digitální měny

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin pokořil letošní rekord. A dál roste

Letošní rekord překonala ve čtvrtek ráno nejznámější kyberměna na světě – bitcoiny. Jedna virtuální mince se obchodovala za více než 14 tisíc dolarů, tedy...

Výběr článků

Načítám