Hlavní obsah

Největší veletrh elektroniky CES ovládli roboti

Las Vegas

Veletrh spotřební elektroniky v Las Vegas byl minulý týden opět plný robotů. Byli zde roboti, kteří chodí, mluví, nalévají pivo či hrají ping-pong, ale dokážou i jiné speciální úkoly. Nedá se však očekávat, že by se brzy objevili také v běžných domácnostech, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Roboti na veletrhu CESVideo: Reuters

 
Článek

Většina podniků na výrobu domácích robotů skončila, částečně kvůli tomu, že je velmi obtížné a náročné navrhnout je tak inteligentní, aby byli pro uživatele užiteční, řekl agentuře AP Bilal Zuberi z firmy rizikového kapitálu orientované na robotiku Lux Capital. To však nezastavilo firmy, aby se dále snažily přicházet s novými nápady a věcmi.

Technický analytik firmy Forrester Frank Gillett dává některým naději. Podle něj mají šanci roboti s určitým specifickým zaměřením, jako úprava trávníků nebo dodávka cheesburgerů. Některé takové zajímavé specialisty mají i na veletrhu.

Roboti budou dodávat zboží

K vidění na CES bylo mnoho robotů určených pro dodávku zboží. Podle Zuberiho mají tito roboti nejslibnější budoucnost, vidí v nich podobnost se samořídicími auty. I tak je těžké říct, jak to s nimi bude vypadat za několik let.

Segway Robotics představila svého Loomo Delivery – kancelářského robota s koly, který může převážet dokumenty z jednoho patra do druhého. Umí se vyhnout překážkám a nastoupit do výtahu. Podobného kancelářského kurýra nazvaného Holabot představila čínská firma Shenzhen Pudu Technology.

Foto: mif, Novinky

Tančící roboti z Číny

Firma již v Číně prodává robota Pudubot, který vypadá jako police na kolečkách a funguje v rušných restauracích jako robotický číšník. Robot firmy Robby Technology zase může cestovat po chodníku jako "obchod na kolečkách". Firma se nedávno spojila s firmou PepsiCo a dodává občerstvení v kampusu jedné univerzity v Kalifornii.

Některé firmy, jako Varram, si myslí, že robotického kamaráda potřebují i nejlepší přátele lidí – domácí zvířata. Varram upozorňuje, že některá domácí zvířata trpí obezitou a depresí a strachem z odloučení. Jejich robot je v podstatě pohyblivý dávkovač pamlsků, který motivuje mazlíčky, aby ho honili. Na jedno nabití vydrží robot až deset hodin, dost času na to zabavit mazlíčka, než se páníček vrátí domů.

Pohlídají prarodiče

Samsung představil svého robota Bot Care, který je určen k tomu, aby kontroloval prarodiče. Pohybující se robot umí mluvit a na černé obrazovce má dvě digitální oči. Je schopen sledovat léky, které si senioři berou, měřit krevní tlak, a pokud zjistí pád, zavolá záchranku.

A samozřejmě na veletrhu nechybí ani robot, který má jeden cíl – dělat svému majiteli radost. Lovot sice nemůže vést dlouhé konverzace, ale je společenský. Přiblíží se k lidem, takže na něj mohou reagovat, a má v sobě senzory, které reagují na dotyk a objetí.

Foto: mif, Novinky

Robot od Samsungu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám