Hlavní obsah

Nejrozšířenější internetové hrozby

Novinky, mif

Králem mezi počítačovými viry je již od loňského roku směs škodlivých kódů INF/Autorun, která byla i v únoru nejrozšířenější hrozbou na síti s podílem 3,32 %. Šíří se prostřednictvím vyměnitelných médií, jako jsou USB flashky a externí pevné disky. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„INF/Autorun představuje různé druhy malwaru využívající jako cestu k napadení počítače soubor autorun.inf. Tento soubor obsahuje příkaz k automatickému spuštění aplikace po připojení externího média (nejčastěji USB flash disku) k počítači s operačním systémem Windows,“ varoval bezpečnostní expert Esetu Petr Šnajdr.

Druhá příčka patřila v únorových statistikách malwaru Iframe.B (2,99 %), který přesměrovává internetové stránky na podvodné weby. S jejich pomocí se snaží podvodníci vylákat z uživatelů citlivé osobní údaje, nebo propašovat do jejich PC další viry.

Foto: Eset

Nejrozšířenější celosvětové hrozby (únor 2013)

Na třetím místě se pak umístil nezvaný návštěvník Win32/Sality s podílem 2,17 %. „Je to polymorfní hrozba napadající soubory. Prostřednictvím screenshotů rozesílá informace, stahuje soubory ze vzdálených počítačů a internetu a vypíná a restartuje počítač,“ konstatoval Šnajdr.

Do první desítky nejrozšířenějších internetových hrozeb na světě se v minulém měsíci „probojovaly“ také viry ScrInject.B, Dorkbot, Ramnit, Conficker, Qhost, TrojanDownloader či Virut. Jejich podíl se pohyboval od 0,79 do 1,96 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám