Hlavní obsah

Nejnovější film o Harry Potterovi unikl na internet ještě před premiérou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na internet pronikla část z nejnovějšího filmu o mladém čaroději Harrym Potterovi. Asi šestatřicetiminutové video se online objevilo krátce před jeho mezinárodním uvedením do kin. Informoval o tom ve čtvrtek zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Harry Potter a Relikvie smrti

Článek

Podle hollywoodského studia Warner Bros. byla sekvence z filmu Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 na stránky umožňující sdílení souborů "nezákonně umístěna" v úterý. Studio prý na odstranění videa z internetu pracuje a případ vyšetřuje.

První část závěrečného sedmého dílu filmové ságy měla světovou premiéru minulý čtvrtek v Londýně. V kinech v České republice se promítá ode dneška.

Není zatím jasné, jak se výňatek z filmu na internet dostal. Podle mluvčího studia, na nějž se odvolává BBC, jde o závažné porušení autorských práv.

Šestice dosud natočených filmů od roku 2001 vynesla 5,4 miliardy dolarů (97,5 miliard korun) v tržbách v kinosálech na celém světě. První díl posledního sedmého pokračování příběhů o Potterovi by se podle odborníků mohl stát nejvýdělečnějším z celé řady, pokud jde o tržby po uvedení do kin. V severoamerických kinech by podle nich za tři dny od páteční premiéry mohl překonat pomyslnou hranici sto miliónů dolarů (1,8 miliardy korun).

Druhý díl Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 bude do kin uveden příští rok v létě.

Počítačoví piráti způsobují škody za milióny

Pirátství se nevyhýbá ani Česku. Loni například obvinila policie z trestného činu porušování autorských práv šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

Spolu s filmovým pirátem se policie zaměřila také na samotné zákazníky, kteří si nosiče objednávali. Podle mluvčí zjistila policie prozatím několik desítek zákazníků z celé republiky, kteří si měli od obviněného koupit celkem 138 filmů. "Policisté u obviněného zajistili dalších 456 nosičů a také notebook s externím harddiskem,“ dodala mluvčí.

Nelegální DVD se objeví krátce po premiéře

V paměti policistů je také případ devatenáctiletého mladíka, který na internet umístil nelegální kopii amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Muž jednoduše natočil film v kině na digitální kameru. Za to musel uhradit společnosti Bontonfilm částku ve výši 150 tisíc korun, hrozily mu přitom až dva roky vězení.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byly podobným způsobem šířeny například snímky Vratné lahve Jana Svěráka a Medvídek Jana Hřebejka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám