Hlavní obsah

Najednou přestane reagovat a zřítí se. Pád dronu může mít fatální následky

Novinky, mif

Na to, jak nebezpečné mohou být bezpilotní letouny v oblacích, upozornila kauza týkající se vadných dronů GoPro Karma. Server The Verge zveřejnil video ukazující, jak se dron nekontrolovatelně řítí několik desítek metrů k zemi. Kdyby byl v místě dopadu člověk, následky by mohly být fatální.

Foto: archív výrobce

Dron GoPro Karma

Článek

Video poskytl serveru The Verge jeden z jeho čtenářů. „Během letu přestala Karma reagovat a z ničeho nic se zřítila k zemi. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby tam někdo zrovna stál,“ prohlásil Nicholas Kulick.

Podle něj by mohl padající dron přinejmenším vážně poranit. V krajním případě by ale mohl klidně i zabít.

Video zachycuje nekontrolovaný pád dronu GoPro Karma.

Zástupci společnosti GoPro již minulý týden přiznali, že jejich nový bezpilotní letoun má vážnou výrobní vadu týkající se napájení. Kvůli ní může dron během letu ztratit výkon a havarovat. Kvůli tomu se výrobce rozhodl prodej modelu Karma prozatím ukončit a všech 2500 prodaných modelů svolat do servisu. [celá zpráva]

Chyba se prý týká jen některých bezpilotních letounů, ale pro jistotu budou zkontrolovány všechny. Podnik přitom nebude lidem drony opravovat, ale rovnou jim za ně vrátí pořizovací náklady.

Karma se zatím prodávala pouze v zahraničí, v prodeji byla pouhých 16 dní. Například v tuzemsku ji ale některé obchody dovážely na vlastní pěst. Nebezpečné drony od GoPro tak mohou létat klidně i v Česku.

Kůži prořízne jako list papíru

Jak velké nebezpečí dron pro uživatele představuje, demonstrovali již dříve výzkumníci z dánského univerzitního programu Drone Research Lab. [celá zpráva]

Vědci namontovali jednu z karbonových vrtulek, kterými jsou drony běžně vybaveny, na speciální pojízdnou konstrukci. Tu pak nechali narazit do několikakilogramového kusu vepřového masa, což mělo simulovat případnou srážku s člověkem.

Přestože vepřová kůže je daleko silnější než lidská, vrtulka ji prořízla stejně jednoduše, jako by se zařezávala do papíru. Vrtulka se sice po chvilce zastavila, ale způsobené škody byly zřejmé, jak je vidět na zpomalených záběrech na videu níže.

BEZ KOMENTÁŘE: Co udělá vrtulka dronu s kusem masaVideo: Drone Research Lab

Jak upozornil server Tech Radar, simulovaný náraz se uskutečnil při rychlosti 9 m/s. Ty nejnovější drony přitom zvládají létat ještě rychleji, některé dokonce až rychlostí 15 m/s.

Není asi žádným překvapením, co by takový náraz udělal s člověkem – v lepším případě by jej jen vážně poranil, v horším by se mu klidně mohl stát osudným. A právě na to se snažil dánský výzkum upozornit – drony jsou velmi populární hračka, ale zároveň i nebezpečná zbraň.

Dron narazil do Empire State Building 

I když celá řada majitelů bude k dronům přistupovat pravděpodobně zodpovědně, najdou se jistě i výjimky, které se případných rizik příliš bát nebudou. Své o tom vědí například obyvatelé amerického New Yorku, jak upozornil server BBC.

V únoru se tam totiž jeden muž rozhodl létat s bezpilotním letounem přímo uprostřed města. Řízení ale nezvládl a narazil do 40. patra Empire State Building, a stroj se tak nekontrolovaně zřítil z výšky několika desítek metrů na zem. V tu chvíli tam naštěstí nikdo nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám