Hlavní obsah

Nahradí vás v práci robot? Dá se to spočítat

Právo, Petr Svorník

Třetině zaměstnanců hrozí, že je během příštích dvaceti let nahradí robot. Sami si můžete spočítat, jak moc je ohrožena právě vaše pracovní pozice.

Foto: Profimedia.cz

Roboti se dnes už běžně používají v automobilovém průmyslu.

Článek

Poštovní zásilku nám doručí létající dron, drink na baru namíchá robotické rameno a na letiště se svezeme autem, které se řídí samo. Už dnes začínají roboti dělat práci, kterou tradičně vykonával člověk, a za dvacet let to podle vědeckých výpočtů bude mít člověk ještě těžší.

Na stránkách bbc.com si v článku „Will a robot take your job?“ (Vezme vám robot vaši práci?) můžete spočítat, s jakou pravděpodobností zrovna vás do dvaceti let vystřídá umělá inteligence - stačí zadat pracovní pozici.

Článek na BBC vychází z předchozího výzkumu univerzity v Oxfordu, podle níž hrozí více než třetině současných zaměstnanců ve Velké Británii (konkrétně 35 %), že je v příštích dvaceti letech vystřídají roboti. Prodejci po telefonu a zapisovatelé jsou nejohroženější, naopak v klidu mohou být majitelé hotelů nebo školní inspektoři.

„Čím více lidských schopností je pro práci třeba, tím menší je pravděpodobnost její automatizace v budoucnu,“ shrnují pravidlo výpočtu stránky iflscience.com. Zatímco některým z nás tak roboti práci ulehčí, jiným ji bohužel rovnou vezmou.

Reklama

Výběr článků

Načítám