Hlavní obsah

Nahé fotky i tajné profily. Co dělají děti na Facebooku?

Právo, Novinky, mhr, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Svlékat se před webkamerou nebo posílat známým své vlastní nahé fotky. Tyto činnosti nejsou ve vodách českého internetu nijak výjimečné. Například o nahaté momentky sebe sama bylo prostřednictvím sociálních sítí požádáno každé desáté dítě. Vyplývá to z výzkumu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci ve spolupráci s Policií ČR, společností Seznam.cz, Vodafonem a Linkou bezpečí. Zapojilo se do něj téměř 1250 dětí ve věku od osmi do 17 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z odpovědí mladých respondentů vyplynulo, že 31 % dětí bylo požádáno o fotografii obličeje, 18% se mělo ukázat na webkameře a 5,8 % se před ní mělo svléknout. Každé desáté dítě bylo rovněž požádáno, aby facebookovému známému poslalo fotografii, na které je nahé.

Výzkum mj. prokázal, že české děti si příliš neuvědomují nebezpečí spojená s využíváním oblíbené sociální sítě. Mezi největší rizika, která podceňují, patří nezabezpečený účet, stejná hesla do sociálních sítí i do emailu a v neposlední řadě ochota přidávat si mezi facebookové přátele kohokoli, kdo je o přátelství požádá a ochota jít na schůzku s FB-přítelem, kterého nikdy osobně neviděly.

S falešným profilem, který tají před rodiči, pracuje 12 % dětí

„Děti tvrdí, že si svůj facebookový účet umí dobře zabezpečit a nastavit si své soukromí tak, aby se do jejich profilu nikdo nedostal. Nicméně 26,7 % z nich vstupuje na svůj FB účet přes tzv. univerzální heslo, které používá také pro vstup do e-mailu. Získáním hesla pak lze ovládnout více účtů dítěte,“ uvedl organizátor výzkumu Kamil Kopecký z Pedagogické fakulty UP.

Třetina českých dětí prosedí u počítače, telefonu či tabletu více než tři hodiny denně. Většina z nich je na Facebooku jako doma, a to s tichým souhlasem svých rodičů. Celkem 81 % oslovených dětí má svůj profil na FB, 17 % jich má založených více účtů. S falešným profilem, který tají před rodiči, pracuje 12 % dětí. Většina rodičů (92 %) ví, že má jejich dítě účet na FB; a to včetně rodičů dětí mladších 13 let, přičemž minimální věková hranice pro vstup na tuto sociální síť je 13 let.

Přidají si každého

České děti mají na FB průměrně dvě stovky přátel. Více než polovina z nich má mezi nimi i své rodiče. Děti si však mezi své přátele běžně přidávají i ty osoby, u kterých nemají ověřenou identitu.

„Z výzkumu plyne, že 36,6 % dětí nezná všechny své facebookové přátele, které mají v profilu. Je třeba říci, že tito "virtuální přátelé" potom mají přístup k informacím v profilu dítěte, videím, fotografiím, zprávám a podobně,“ připomněl Kopecký. „Zjistili jsme také, že 30 % dětí bylo facebookovými přáteli požádáno o osobní schůzku v reálném světě; 21 % by na schůzku šlo, kdyby o ni bylo požádáno,“ dodal Kopecký.

30 procent dětí bylo facebookovými přáteli požádáno o osobní schůzku v reálném světě.
organizátor výzkumu Kamil Kopecký

Na základě výzkumu apelují organizátoři průzkumu na rodiče, aby stále zvyšovali informovanost dětí o tom, jak sociální sítě využívat bezpečně. Kombinace nízkého povědomí o rizicích a nadměrného trávení času na internetu je totiž podle odborníků přímo líhní problémů.

Roli hraje podle odborníků také to, jak rychle dokážou na škodlivý obsah reagovat administrátoři. „Na sociální sítě společnosti Seznam.cz (Lidé.cz, Spolužáci.cz) dohlíží několik desítek administrátorů, kteří vyhodnocují závadný obsah. Jde zejména o erotiku, dětskou prostituci, nabídky s finančním podtextem dětem nebo falešné účty. Výhodou používání českých služeb je i technická podpora, která je vedena v rodném jazyce a uživatelé tak mají větší šanci se rychleji domoci svých práv. Škodlivý obsah je zpravidla odstraněn do jednoho dne od nahlášení,“ zdůraznil Martin Kožíšek ze společnosti Seznam.cz.

Odstrašující videa o nástrahách internetu

Před nebezpečími, která číhají nejen na mladistvé na internetu, varuje pravidelně společnost Seznam.cz. Ta připravila už tři filmové dokumenty pojednávající o této problematice. Zatím poslední díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili. [celá zpráva]

Ukázka z filmu Seznam se bezpečně! 3Video: Seznam.cz

V prvních dvou dílech vystupovali lidé, kteří mají s problémem přímou zkušenost. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám