Hlavní obsah

Na trh se chystá holografická mechanika za 350 000 Kč

Japonská společnost Hitachi-Maxell potvrdila, že ještě letos uvede první holografickou mechaniku. Systém v ceně ojetého bavoráku zvládne uložit na jedno médium kolem 300GB dat.

Článek

Koncem roku by se tak na trh mohl dostat první holografický systém vůbec. Hitachi-Maxell je klíčovým investorem a vývojovým partnerem společnosti InPhase, která stojí za vývojem holo-přístroje. Mechaniky využívající holografického zápisu dat se snaží uvést také firmy Fuji a CMC Magnetics.

Jednotka od Hitachi-Maxell uloží v první fázi na jeden disk 300GB dat, pokročilejší systémy, které by firma měla uvést v roce 2008 a 2010, uchovají na médiu 800GB, resp. 1,6 TB.

Představitelé InPhase už rovněž sdělili orientační ceny prvních holo-médií. Za kus bude firma požadovat od 120 do 180 dolarů (asi 2760 až 4200 korun). Samotná mechanika se má prodávat za 15 000 dolarů (asi 350 000 Kč).

Ukládání dat v hologramu

Holografický systém ukládá data nejen na povrch materiálu (jako činí dnešní pevné disky), ale i do jeho vnitřních částí. Jedna datová stránka, která se skládá přibližně z miliónů bitů, je zaznamenána jediným výbojem laserového paprsku.

Paprsek laseru se při zápisu dat rozdělí na signální (obsahuje data) a referenční část. Hologram se vytvoří v tom místě média, kde se obě části protnou.

Veškeré "stránky" mají v materiálu svou unikátní adresu. Několik set datových stran je v médiu uloženo pohromadě na jednom místě. Označují se jako "kniha". Záznamová technologie dovoluje umístit do stejného materiálu více hologramů - různé stránky a knihy se mohou vzájemně překrývat, což masivně zvyšuje úložný prostor holografických médií.

Uskupení Hitachi-Maxell však nepracuje pouze na holografickém systému. Mezi velice zajímavé želízko v ohni patří také unikátní mechanika, která pracuje se stovkou 92 mikrometrů tenkých DVD disků, kdy na jeden kotouč uloží jednotka 9,4GB dat. Celkově tedy produkt uchová soubory o kapacitě 940 GB.

Reklama

Související témata:

Související články

Holografický 300 GB disk na trhu ještě letos

Společnost InPhase, která stojí za vývojem holografických médií, už oznámila reálný termín jejich uvedení na trh. Prvních 300 GB kousků bychom se měli dočkat...

Výběr článků

Načítám