Hlavní obsah

Na mušce je další čínský podnik. USA chystají restrikce proti Ant Group

– Washington
Novinky, Ondřej Husák

Tažení Trumpovy administrativy proti čínským technologickým společnostem pokračuje. Americké ministerstvo zahraničí minulý týden předložilo návrh, aby na černou listinu byla připsána společnost Ant Group, což je finančně technologická divize čínského internetového prodejce Alibaba. Jde mimochodem zároveň o dominantního provozovatele mobilních plateb v Číně.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle agentury Reuters zatím není jasné, kdy se budou americké úřady záležitostí zabývat. Dle očekávání by však případné sankce měly vejít v platnost ještě letos.

Oznámení o přidání Ant Group na černou listinu přichází v době, kdy se tento podnik chystá vstoupit na burzu a její primární veřejná nabídka (IPO) akcií by se mohla stát největší na světě – duální nabídka v Šanghaji a Hongkongu by mohla podle prvotních odhadů vynést až 35 miliard dolarů (818,1 miliardy Kč).

USA se tedy evidentně snaží vyslat vzkaz americkým investorům, aby se primární nabídky akcií neúčastnili.

Řešení amerických sankcí? Huawei chce prý prodat Honor

Mobil

Huawei je na černé listině již přes rok

Tažení proti čínským technologickým podnikům trvá již více než rok. Loni v květnu byly uvaleny sankce na společnost Huawei a její dceřiné podniky, například na značku Honor. Kvůli tomu takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

USA sankce navíc letos ještě přitvrdily, kvůli tomu například přišel Huawei o výrobní kapacity čipů v továrnách Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Další rána pro čínskou výrobu, USA uvalily sankce na čipového giganta SMIC

Hardware

Restrikce i proti čipovému gigantu SMIC

Tlak na čínské technologické firmy ze strany USA se navíc neustále stupňuje. Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zavedla v září restrikce také na dodávky některých zařízení čínského čipového giganta Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Podle úřadů totiž existuje „nepřijatelné riziko, že dodávky SMIC budou využity k vojenským účelům“. Zástupci čínského výrobce se snažili v posledním měsíci s americkými úřady jednat. Odmítli, že by byli jakkoliv napojeni na čínský vojenský výzkum. Ke smíru však evidentně jednání nevedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám