Hlavní obsah

Na miliardovou dotaci pro rozvoj rychlého internetu má zálusk 40 žadatelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo průmyslu obdrželo ve druhé výzvě 40 žádostí o dotace na rozvoj vysokorychlostního internetu v celkovém objemu 1,1 miliardy korun. Žadatelé dotace využijí k pokrytí řídce osídlených oblastí, které nyní nemají přístup k rychlému internetu. Ministerstvo to v úterý oznámilo v tiskové zprávě. O první výzvu byl mezi firmami velmi malý zájem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO)

Článek

Celkově investoři chtějí s využitím dotace proinvestovat téměř 1,5 miliardy Kč. „Navrhované projekty mají zajistit kvalitní připojení k vysokorychlostnímu internetu pro tisíce lidí. Díky dotacím by tak měli mít obyvatelé České republiky i z těch nejvzdálenějších koutů naší země k dispozici rychlý a funkční přístup k moderním službám. Bez dotační podpory by řídce osídlené oblasti, o které investoři dosud neprojevili zájem, zůstaly trvale znevýhodněny a byly vyloučeny z možností podílet se na hospodářském rozvoji státu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Projektové žádosti v následujících týdnech posoudí hodnotitelé. Mimo jiné ověří, zda splňují pravidla dotačního programu realizovaného v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) a přidělí body dle dříve schváleného modelu hodnocení.

Takový zájem se nečekal

„Počet žádostí překonal naše očekávání, výzva tak pro nás bude inspirací pro nastavení další podpory v telekomunikacích," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Marian Piecha.

Výzva byla vyhlášena letos v únoru. Cílila na tzv. bílá adresní místa obytných budov, kde není k dispozici vysokorychlostní internet s rychlostí alespoň 30 Mbit/s a žádný podnikatel neprojevil zájem tam takové služby do konce roku 2021 nabídnout. Jde asi o 90 000 domácností. V ostatních oblastech ČR potřebná infrastruktura buď existuje, nebo ji investoři hodlají do konce roku 2020 vybudovat.

První výzvu vypsalo ministerstvo průmyslu v roce 2017. Kvůli nevhodně nastaveným podmínkám se přihlásili jen tři zájemci o dotaci v celkovém objemu řádově desítek milionů Kč.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám