Hlavní obsah

Na celém světě přibylo extrémní množství spamu

Novinky, Miloslav Fišer

Množství nevyžádané pošty vzrostlo ve druhém čtvrtletí letošního roku o rekordních 141 procent. Tento růst je tak podle analýzy antivirové společnosti McAfee zatím vůbec nejvyšší během celého sledovaného období. Dramaticky se zvýšil také počet botnetů (síť k rozesílání spamu -pozn. red.).

Článek

„Skok, který jsme mohli zaznamenat v množství spamu i aktivitě botnetů v posledních třech měsících, je skutečně znepokojující. Hrozba rodiny škodlivých kódů Auto-Run navíc neustále roste,“ řekl Mike Gallagher, prezident laboratoří Avert Labs společnosti McAfee.

Podle zprávy se počítačovým podvodníkům podařilo zapojit do svých botnetů více než 14 miliónů počítačů, což znamená oproti číslům před čtvrt rokem nárůst o 16 procent. V průměru to znamená, že každý den je infikováno asi 150 000 nových počítačů.

Největší expanzi botnetů zaznamenává Jižní Korea, kde od března přibylo 45 procent infikovaných počítačů. Ty byly například v polovině července použity k útoku proti Bílému domu, Newyorské burze a serverům jihokorejských vládních institucí.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám