Hlavní obsah

MSN Messenger: Oblíbený cíl virů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z neděle na pondělí se prudce zvýšila činnost virů, kteří napadaly komunikační aplikaci Microsoft Network Messenger.

Foto: Magdaléna Hladká

Představitelé hlavních dětských rolí při natáčení ve Zlínském hotelu Moskva

Článek

Na komunikační program Microsoft Network Messenger se zaměřilo několik nových virů, které utočily po boku variant z tzv. Bropia rodiny, uvedl server Eweek.

Obranu proti virům vzápětí uvedla společnost F-Secure, která na svých stránkách rovněž popisuje dva z nově identifikovaných červů jimiž jsou Kelvir a Sumom.

Kelvir je červ, který se šíří rozesíláním webového odkazu, jenž následně zobrazuje MSN Messenger. Po kliknutí na tento hyperlink je tělo viru staženo do počítače a pomocí nalezeného kontakt listu v daném PC se dále šíří.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

V aplikaci MSN se tento virus hlásí zprávou "lol! see it! u'll like it", která obsahuje odkaz "http://home.earthlink.net/~gallery10/me.jpg", jímž se do systému stáhne varianta trojského koně (RBot backdoor). Trojan pak poskytuje možnost útočníkovi dostat se k soukromým informacím uloženým v systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám