Hlavní obsah

MPO navrhne vládě, jak motivovat rozvoj internetových služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce změnit účtování poplatků pro operátory za využívání rádiového spektra. Vládě ve středu navrhne zlevnění vyšších kmitočtů nebo zavedení zvláštní sazby pro experimentální vysílání. Vyplývá to z materiálu pro vládu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Podle ČTÚ v současnosti platí mobilní operátoři za kmitočty přes 420 miliónů korun ročně.

Článek

Nové nařízení vlády by mělo odstranit znevýhodnění využívání vyšších kmitočtových pásem, které podle MPO nemotivuje rozvoj internetových služeb. Pro experimentální vysílání nově zavádí poplatek ve výši desetiny běžného poplatku pro komerční účely.

Návrh také mění poplatek za využívání čtyřmístných telefonních čísel. Kvůli jejich nedostatku se zvýší roční sazba z 50 000 na 80 000 korun za jedno číslo.

Podle ČTÚ v současnosti platí mobilní operátoři za kmitočty přes 420 miliónů korun ročně a provozovatelé pevných rádiových spojů dalších 600 miliónů korun. Výběr poplatků by se měl zvýšit řádově až o stovky miliónů po aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám