Hlavní obsah

Mobilní internet loni zrychlil o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Průměrná rychlost mobilního internetu se loni meziročně zvýšila o 32 procent na 31,4 Mbit/s. Největší vliv na zrychlení mělo rozšiřování sítí LTE. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od začátku roku 2015, kdy jsme v lednu naměřili průměrnou měsíční rychlost 14 Mbit/s, do prosince 2017, kdy jsme surfovali průměrně 35 Mbit/s, zrychlil internet o 150 procent, což je výrazné zlepšení,” uvedla mluvčí serveru DSL.cz Pavla Gabrhelíková.

Operátoři se v minulém roce soustředili převážně na zrychlování v sítích LTE, přesto rostla rychlost i v 3G sítích. U O2 a T-Mobilu se zvýšila o více než 20 procent, u Vodafonu naopak o šest procent zpomalila.

Nejrychlejší síť LTE měl Vodafone s meziročním růstem o 22 procent na 36,8 Mbit/s, druhý T-Mobile zrychlil o 23 procent na 33,3 Mbit/s. O2 zvýšila rychlost o 11 procent na 30,1 Mbit/s.

Češi loni nejvíce pro přístup na internet využívali telefony a další mobilní zařízení od Samsungu, který měl podíl 34 procent. Druhý Apple držel 15 procent trhu, Huawei přes deset procent, Lenovo sedm a Sony přibližně čtyři procenta. Nejpoužívanějšími telefony byly Samsung Galaxy S7 edge a Samsung Galaxy S7, na třetím místě je Huawei P8 Lite.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám