Hlavní obsah

Mladík nakazil virem desetitisíce počítačů, aby mohl propagovat svůj web

Novinky, Miloslav Fišer
New York

Teprve 17letý mladík z New Yorku vytvořil počítačový virus, který dokázal jen za velikonoční svátky nakazit desetitisíce počítačů po celém světě. Chlapec chtěl virem přitom pouze propagovat svoje internetové stránky, které jsou konkurencí pro sociální sítě, jako je Facebook nebo Twitter. Informoval o tom zahraniční server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Mladí lidé trávili na internetových fórech několik hodin denně. Ilustrační foto

Článek

„Já jsem nevěřil, že by virus mohl opravdu fungovat. Když jsem ale viděl, jak rychle se dokáže šířit po celé síti, a jak se na internetových fórech lidé ptají, jak se mají viru zbavit, došlo mi, že je zle,“ uvedl student Michael Mooney, který je údajně tvůrcem tohoto viru.

Podle něj počítačový červ neměl z počítače krást citlivá data, jako jsou přihlašovací jména nebo hesla. Virus měl pouze chlapci pomoci na internetu propagovat jeho internetové stránky StalkDaily.com, které jsou obdobou sociálních sítí, jako je Facebook nebo Twitter.

Bezpečnostní odborníci se podivují, kolik dokázal červ napáchat neplechy, neboť pracuje velice jednoduše na principu trojského koně. Na chatovacích stránkách služby Twiter se jednoduše objevila hláška od vašich známých: „Zdravím všechny, vyzkoušejte stránku StalkDaily.com, je to stejná služba jako Twitter, ale můžete zde sdílet obrázky, videa a mnoho dalšího.“

Foto: Novinky

Falešná zpráva s počítačovým virem

:. Falešná zpráva s počítačovým virem

FOTO: Novinky

Pokud uživatel kliknul na zprávu, do počítače se automaticky nainstaloval červ. Ten se dokázal sám automaticky přeposlat všem kontaktům ze seznamu v počítači. Pokud se chtěl z infikovaného PC navíc někdo potom přihlásit na službu Twitter, byl automaticky přesměrován na stránky StalkDaily.com.

„Monitorovali jsme několik útoků červa ve spojení s falešnou zprávou s odkazem na stránky StalkDaily.com. Podle našich odhadů bylo nakaženo minimálně 18 tisíc uživatelů,“ uvedl Mikko Hypponen z antivirové společnosti F-Secure.

Trojský kůň

Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.

Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Podobné webové útoky byly již v minulosti zaznamenány například u oblíbené služby Facebook, nikdy však v takovém měřítku. Služba Twitter má přes sedm miliónů uživatelů po celém světě. Bezpečnostní experti se shodují, že virus mohl napáchat daleko více neplechy, než by se mohlo na první pohled zdát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám