Hlavní obsah

Místo miliardového odškodného se exšéf Olympusu vyrovná s firmou mimosoudně

Bývalý generální ředitel japonské elektrotechnické společnosti Olympus Michael Woodford se se svým někdejším zaměstnavatelem dohodl na mimosoudním vyrovnání. Informovala o tom agentura Reuters. Podmínky vyrovnání zatím nejsou známy, Woodford ale podle dostupných informací za nespravedlivý vyhazov žádal odškodné asi 60 miliónů dolarů (zhruba 1,2 miliardy Kč).

Foto: Reuters

Bývalý šéf Olympusu Michael Woodford

Článek

Woodford krátce po svém nástupu do čela firmy přišel na rozsáhlé účetní nesrovnalosti, jimiž firma řadu let kryla vysoké ztráty. Tehdejší správní rada ale místo toho, aby sjednala nápravu, Woodforda odvolala a obvinila jej, že kazí firmě dobrou pověst. Případ později vešel do dějin jako jeden z největších podnikových skandálů v Japonsku.

Woodford, který je britským občanem, podal na Olympus žalobu k londýnskému soudu. Tribunál pro zaměstnanost jednání v této záležitosti v pondělí přerušil, čímž dal prostor k tomu, aby se obě strany dohodly bez intervence soudu.

List Financial Times už před soudním projednáváním informoval, že snahou bývalého šéfa Olympusu je vymoci takovou kompenzaci, která bude odpovídat výši slíbeného platu na deset let. Vzhledem k tomu, že zatím není známa výše odškodného, na níž se obě strany mimosoudně dohodly, pořád ještě může jít o největší odškodné tohoto druhu.

Woodford byl v čele firmy jen dva týdny. Odvolán byl prakticky hned, jak na podvody přišel. Výplatu odškodného, které mu Olympus nyní nabídl, ještě bude muset schválit vedení podniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám