Hlavní obsah

Miniaturní projektor i do mobilního telefonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Upstream Engineering vyvíjí nepatrný projektor, který bychom mohli už za několik málo let nalézt v kapesním počítači nebo mobilním telefonu. Jeho cena se navíc vejde do několika desítek dolarů, tvrdí Finové.

Článek

K čemu to bude dobré? Namísto toho, aby mobil na vlastním disleji s uhlopříčkou několika centimetrů zobrazoval jím pořízené fotografie nebo sms zprávu, či dokonce video, použije přístroj jako panelu protější zeď a snímek na ni promítne s uhlopříčkou několika desítek a více centimetrů.

Optický systém celého LED (light-emitting diode) projektoru zvaný jako "Photon Vacuum" se pohodlně vejde do objemu několika kubických centimetrů. Nic tak nebrání tomu, aby jej výrobce příslušného kapesního přístroje neintegroval do svého produktu.

LED projektor vyvinutý Upsteram Technology se skládá z nemnoha částí, což příznivě ovlivňuje výrobní cenu konečného výrobku. Podle deníku News.com se cena samotného patentovaného Photon Vacuum systému vejde do deseti dolarů (asi 250 Kč).

Prototypy miniaturního projektoru jsou v současnosti vyráběny v Evropě a Asii. Pod samotnou LED, kterou systém používá, je podepsána firma Lumileds, součast koncernu Philips.

Reklama

Související témata:

Související články

Epson představil první kapesní LCD projektor

Společnost Epson představila na obchodní výstavě IFA (Internationale Funkausstellung, od 2. do 7. září) v Berlíně prototyp kapesního projektoru. Přístroj...

Výběr článků

Načítám