Hlavní obsah

Miliardovou zakázku od Pentagonu neměl dostat Microsoft, protestuje Amazon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Společnost Amazon napadne u soudu rozhodnutí Pentagonu, který se rozhodl desetiletou zakázku na cloudové služby za deset miliard dolarů (bezmála 232 miliard Kč) přidělit Microsoftu. Amazon už tyto služby poskytuje americké Ústřední zpravodajské službě (CIA), považuje se za povolanějšího dodavatele a ministerstvo obrany podle něj krok učinilo pod politickým tlakem. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Microsoft se k věci zatím nevyjádřil.

Foto: Jason Reed, Reuters

Pentagon, sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginia.

Článek

V červenci Donald Trump pohrozil, že vzhledem k "obrovským stížnostem" do tendru zasáhne. V minulosti měl přitom prezident několikrát výhrady k šéfovi Amazonu Jeffu Bezosovi.

Tento nejbohatší člověk světa totiž mimo jiné vlastní list The Washington Post, který se staví kriticky k Trumpově prezidentství. Pentagon posléze rozhodnutí o tendru odložil na 25. října, kdy oznámil, že zakázku získal Microsoft. Americký ministr obrany Mark Esper uvedl, že výběrové řízení bylo spravedlivé.

Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově, rozhodl soud EU

Internet a PC

Cílem projektu označovaného zkratkou JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) je modernizace zastaralých datových a komunikačních systémů americké armády. Lukrativnost zakázky spočívá v tom, že by s obdobnou modernizací mohla pokračovat i další ministerstva.

Amazon podle BBC minulý pátek soud informoval, že se hodlá proti rozhodnutí Pentagonu odvolat; oficiální odvolání společnost předá později.

Reklama

Související témata:

Související články

Technologičtí giganti míří do světa her

V poslední době se doslova roztrhl pytel se streamovanými herními službami, které odsunou výkonné počítače a konzole na druhou kolej. Hrát totiž půjde...

Výběr článků

Načítám