Hlavní obsah

Microsoft uvede nová Windows už v roce 2006

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE

Největší softwarová společnost Microsoft oznámila, že urychlí příchod další generace operačního systému Windows. Ta nese kódové označení Longhorn a na trhu se objeví už v roce 2006. Vzhledem ke dřívějšímu uvedení však nebudou nová Windows obsahovat některé plánované vlastnosti.

Foto: Aleš Plevka

Nafukovací hřiště dorazilo do Habartova až z Moravy

Článek

O dřívější uvedení nového operačního systému na trh se zasadil hlavně předseda správní rady a hlavní softwarový architekt Microsoftu Bill Gates. "Pokud zákazníci dostanou operační systém Longhorn v roce 2006, bude to znamenat výrazné zlepšení výkonnosti, bezpečnosti a spolehlivosti," řekl.

Pro Microsoft je také důležité, aby novou verzi operačního systému měl na trhu už za dva roky. Podnik totiž před dvěma lety přesvědčil velké firmy, aby s ním podepsaly dlouhodobé smlouvy. Ty jim umožní aktualizovat operační systém o nové verze místo toho, aby platily za každou aktualizaci zvlášť.

Operační systém pro servery, který bude z Longhornu vycházet, by se měl na trhu objevit o rok později, tedy v roce 2007.

Dříve, ale bez souborového systému WinFS

Dřívější vydání nové verze nejpoužívanějšího operačního systému však bude znamenat to, že nová Windows budou ochuzena o některé inovativní vlastnosti, se kterými se původně plánovalo.

Sem patří především nová generace souborového systému Windows File System (WinFS), která má být vybavena speciálním indexačním nástrojem, který by měl usnadnit prohledávání v různých druzích soborů (jako jsou např. textové dokumenty, hudební soubory, fotografie).

Nejvýznamnější aktualizace pro Windows XP

V nedávné době Microsoft vydal nejdůležitější opravný balíček pro současná Windows XP, která byla na trh uvedena v říjnu 2001. Ten kromě opravy celkem 172 chyb nabízí díky vylepšenému firewallu a zalepeným bezpečnostním dírám lepší zabezpečení počítače připojeného na internet. Zatím je k dispozici pouze pro anglická a německá Windows. Česká verze bude hotova v první polovině září. [celý článek]

Anketa

Počkali byste na nová Windows déle, kdyby obsahovala WinFS?
Ano
40,8 %
Ne
22,3 %
Nepoužívám Windows
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 885 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám