Hlavní obsah

Microsoft propustil dalších 62 testerů

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft zahájila druhé kolo propouštění za posledních pět měsíců, v němž rozvazuje pracovní úvazky s desítkami zaměstnanců starajících se o testování softwarových aplikací.

Foto: Pavel Čempěl

Zateplování malometrážek v Okružní ulici nabralo zpoždění.

Článek

Microsoft všech 62 nadbytečných zaměstnanců upozornil již v úterý a středu minulého týdne na možnost propuštění s tím, že rozhodnutí nabude platnosti v pátek 15. ledna. Současně jim přislíbil platit mzdu po dalších šest týdnů, zatímco si mohli vyhledat podobně zaměřenou práci uvnitř společnosti.

Nalezení volného místa v oblasti testování softwaru se však dnes v Microsoftu počítá mezi raritní událost, neboť co není zautomatizováno, je přesunováno do Indie disponující levnou pracovní silou.

62 zaměstnanců bylo umístěno v divizi zabývající se vyhledáváním chyb v jádru operačního systému.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jste znepokojeni takovýmto postojem společnosti Microsoft?

Indie - nová kolébka vývoje a betatestingu?

Microsoft přesunuje nemalou část testovacích prací do Indie. Zde umístěné společnosti Wipro, Infosys a Tata Consultancy v současnosti zaznamenávají boom v oblasti výzkumu a vývoje. Už tento měsíc se v Indii otevře další kampus Hyderabah, který se bude zabývat podobnou čiností.

V říjnu 2004 společnost rozvázala pracovní smlouvy s 93 lidmi a jejich místo nahradily automatizované stroje. Také herní platformu Xbox opustilo v srpnu minulého roku 76 zaměstnanců.

Automatizace a efektivita práce

Propouštění v Microsoftu je velmi zvláštním počinem, neboť společnost neustále agresivně roste a navyšuje obrat. Snižování provozních nákladů je však v současnosti krédem nejen společnosti Microsoft, pro niž je samozřejmě daleko levnější najmout pracovní síly v Indii. Ke slovu se rovněž dostává automatizace testovacího provozu, které nejsou platové nároky zaměstnanců schopny konkurovat.

Mluvčí společnosti, Tami Begasse, prohlásil, že "takovéto změny slouží hlavně k vylepšení kvality produktů nabízených Microsoftem a jejich cílem je zefektivnění práce test-inženýrů ve firmě".

Anketa

Jste znepokojeni takovýmto postojem splečnosti Microsoft?
Víceméně ano
44,2 %
Vůbec ne, ztráty práce se neobávám
26,2 %
Nedokáži to posoudit
29,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 206 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám