Hlavní obsah

Microsoft: neprodávejte PC bez operačního systému

Novinky, ZD Net

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft tlačí na výrobce počítačových sestav v Anglii. Požaduje od nich, aby neprodávali počítače bez předinstalovaného operačního systému.

Článek

Podle Microsoftu totiž dodáváním holých sestav, tj. počítačů bez operačního systému, vzniká pouze podhoubí pro nejrůznější piráty. Firemní magazín Microsoftu - deník Partner Update uvádí, že se v Británii prodá v tomto roce kolem pěti procent počítačů bez OS.

Šéfka antipirátské sekce Microsoftu Michala Alexanderová se snaží toto číslo snížit. A to i přesto, že existuje poměrně značná část zákazníků, kteří chtějí na svůj počítač nainstalovat Linux nebo již licence na operační systém Windows dávno vlastní, připomněl deník ZD Net.

"Chceme vyzvat všechny výrobce počítačových sestav, aby nedodávali na trh počítače bez OS. Jsou riskem pro jejich zákazníky a pro jejich obchod," doplnila Alexanderová.

O PC bez OS mají lidé údajně zájem

Poskytovatelé operačních systému Linux a další výrobci volně přístupného softwaru však věří, že "holé počítače" hrajou významnou roli na trhu s open source. Mnozí z nich jsou však znepokojeni snahou Microsoftu omezit konkurenci z jejich strany.

"Budeme šťastni, když uvidíme jakýkoliv druh hardwaru, který bude dodáván bez operačního systému nebo s předinstalovaným open source softwarem," uvedl zástupce evropské větve organizace Free Software Foundation s tím, že doufá, že se výrobci osobních počítačů nenechají Microsoftem zviklat.

Firmy Red Hat a Novell odsoudily chování Microsoftu

Výhrady proti počínání Microsoftu mají také společnosti Red Hat a Novell. Podle nich je "Microsoft zneklidněn vzrůstajícím tržním podílem Linuxu na trhu osobních počítačů a snaží se proto chránit svou základnu."

"Zákazníci chtějí mít volnost výběru, nelze jim dodávat výrobek pouze od jedné firmy jako je Microsoft," komentoval počínání výrobce Windows mluvčí firmy Novell.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám