Hlavní obsah

Microsoft dostal zelenou. EK bezpodmínečně schválí akvizici firmy Nuance

– Brusel

Evropská komise (EK) bezpodmínečně schválí akvizici společnosti Nuance Communications, která se zabývá mimo jiné vývojem umělé inteligence a rozpoznávání řeči a kterou se chystá převzít americký softwarový gigant Microsoft. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom v pátek informovala agentura Reuters. Hodnota transakce činí zhruba 16 miliard dolarů (téměř 360 miliard Kč). Antimonopolní úřady ve Spojených státech a v Austrálii už fúzi schválily.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Evropská komise má o dohodě rozhodnout do 21. prosince. Microsoft zatím o převzetí firmy Nuance jedná s britským antimonopolním úřadem CMA, uvedly zdroje.

Dohodu, která posílí přítomnost Microsoftu v oblasti cloudových řešení pro zákazníky ve zdravotnictví, americký podnik oznámil v dubnu. Do hodnoty transakce tehdy zahrnul i čistý dluh a uvedl celkovou částku 19,7 miliardy dolarů.

Zisk Microsoftu poprvé překonal 20 miliard dolarů

Software

Firmy začaly spolupracovat v roce 2019 na automatizaci zdravotnické dokumentace. Obě těží z rozmachu medicíny na dálku, neboť za pandemie covidu-19 se část kontaktů s lékaři přesunula na internet.

Produkty Nuance (Dragon Ambient eXperience, Dragon Medical One či PowerScribe One) používá přes 55 procent amerických lékařů a 77 procent amerických nemocnic. Jde o model označovaný zkratkou SaaS, tedy software jako služba, což umožňuje připojovat se k těmto aplikacím přes cloudovou službu Microsoftu Azure.

Společnost Nuance asistovala firmě Apple při spuštění osobního asistenta Siri. Vytváří software, který se používá například v automobilovém průmyslu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám