Hlavní obsah

Michael Dell zvýšil nabídku na převzetí Dellu, hlasování odloženo

Round Rock

Skupina investorů vedená Michaelem Dellem ve středu víceméně symbolicky zvýšila nabídku na převzetí počítačového výrobce Dell a jeho stažení z burzy. Navrhla ale také snížení laťky pro schválení svého návrhu. Středeční hlasování akcionářů společnosti o návrhu jejího zakladatele tak bylo opět odloženo a uskuteční se 2. srpna, sdělila firma.

Foto: Dell

Notebook společnosti Dell.

Článek

Michael Dell spolu s investiční firmou Silver Lake Partners zvýšili svou nabídku na 13,75 dolaru za akcii, deset centů nad původní návrh z počátku roku, jehož celková hodnota dosahovala 24,4 miliardy dolarů (479 miliard Kč). Skupina se k tomu rozhodla poté, co zjistila, že se jí pro plán nedaří získat většinovou podporu akcionářů.

Dell svou novou nabídku označil za "nejlepší a konečný návrh". Dodal, že novou nabídku opět posoudí zvláštní výbor nezávislých členů správní rady. Akcie firmy po zprávě vzrostly o téměř dvě procenta.

Skupina kolem Della rovněž navrhla, aby k prosazení nabídky stačila většina hlasů těch akcionářů, kteří se hlasování zúčastní. Dosud musel návrh získat většinu všech akcionářů bez ohledu na to, zda budou hlasovat, a ti, kdo nehlasovali, se počítali jako hlasy proti. Podíl Michaela Della, který má ve společnosti 12 procent, se do hlasování započítávat nebude.

Jednání bez výsledku 

Akcionáři se ve středu v Round Rocku na předměstí texaského Austinu, kde má firma sídlo, sešli už druhý týden po sobě bez výsledku. První mimořádná valná hromada se uskutečnila 18. července, byla však přerušena a hlasování odloženo na dnešek, protože správní rada společnosti chtěla získat čas, aby přesvědčila dostatek akcionářů k přijetí návrhu.

Zvláštní výbor Dellu minulý měsíc doporučil akcionářům hlasovat pro návrh na převzetí firmy Dellovou skupinou. Konkurenční návrh investora Carla Icahna a firmy Southeastern Asset Management je podle výboru pro akcionáře horší. Icahn už v Dellu nahromadil 8,7 procenta akcií a říká, že Dellův návrh firmu podhodnocuje.

Historie a současnost Dellu

Michael Dell uvedl svou firmu na veřejný trh v roce 1988, kdy měla hodnotu 85 miliónů dolarů. Dell trhu osobních počítačů kraloval zejména na vrcholu internetového boomu kolem roku 2000, kdy jeho hodnota překračovala 100 miliard dolarů. V roce 2006 jej z první příčky sesadila jiná americká společnost Hewlett-Packard.

V současnosti je Dell třetím největším výrobcem počítačů na světě a dál ztrácí. V prvním čtvrtletí se zisk Dellu kvůli pokračujícímu poklesu prodeje meziročně propadl o téměř 80 procent na 130 miliónů dolarů. Loni podíl firmy na světovém trhu osobních počítačů klesl k deseti procentům z 12,5 procenta o rok dříve.

Společnost podle expertů potřebuje razantní restrukturalizaci, kterou chce její zakladatel provést bez toho, aby trh tlačil na rychlé výsledky. Cílem je změnit hlavní zaměření firmy z výroby počítačů na výnosnější poskytování služeb pro podnikovou klientelu.

Alternativní Icahnův návrh předpokládá koupi až 58 procent akcií firmy po 15 dolarech za akcii. Akcionáři podniku budou mít možnost si část svých akcií ponechat a Icahn jim navíc slíbil zvláštní dividendu 12 dolarů na akcii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám