Hlavní obsah

Mega blackout skončil. Facebook, Instagram a WhatsApp začaly fungovat

Po zhruba sedmi hodinách naprostého výpadku začaly sociální sítě Facebook, Instagram a aplikace pro zasílání zpráv WhatsApp opět fungovat, píše server týdeníku Focus. Kolem úterních 0:45 se začaly zmíněné služby vracet do on-line, po 04:00 společnost Facebook oznámila návrat k běžnému provozu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozsáhlý výpadek zaznamenaly zmíněné sociální sítě a aplikace, které spadají pod společnost Facebook, v pondělí krátce před 17:00 SELČ, a to po celém světě. Během výpadku přestaly fungovat i další příbuzné aplikace, například Facebook Workplace či Facebook Messenger. Ve Švýcarsku se dokonce někteří uživatelé nemohli dostat na Twitter, píše Focus.

V Česku hlásili problémy klienti operátorů Vodafone i T-Mobile.

Facebook i WhatsApp postihl globální výpadek. V Česku mají problém i operátoři

Internet a PC

Server CNBC připomíná, že se jednalo o nejhorší výpadek Facebooku od roku 2008, kdy se problém táhl celý den. Tehdy jeho služeb ale využívalo jen 80 milionů uživatelů. V současné době je to mnohonásobně více. Ve druhém čtvrtletí letošního roku měla tato největší sociální síť světa 2,9 miliardy měsíčních aktivních uživatelů. Aplikace a sociální sítě společnosti Facebook mají celkově zhruba 3,5 miliardy uživatelů.

Lidé si z výpadku Facebooku utahují na Twitteru

Svět

Společnost Facebook se domnívá, že výpadek způsobilo chybné nastavení jejího vnitřního systému. To pak vedlo k přerušení výměny informaci mezi servery a datovými centry, což mělo negativní lavinový efekt na její aplikace a sítě. O chybě v konfiguraci systému mluvili před prohlášením společnosti také bezpečnostní experti, kteří situaci sledují, napsala agentura Reuters.

Nejstahovanější aplikací byl loni TikTok, předstihl Facebook Messenger

Software

Výpadek stál majitele Facebooku Marka Zuckerberga sedm miliard dolarů (153 miliard Kč), píše agentura Bloomberg.

Firma se domnívá, že během výpadku neunikly údaje uživatelů jejích služeb, informovala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám