Hlavní obsah

Masivní superpočítač s 32 000 čipy zabere prostor tří hřišť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká IBM postaví v Los Alamos v National Laboratory superpočítač, který se bude sestávat z 16 000 procesorů AMD Opteron kombinovaných s 16 000 kusy jader Cell. Ojedinělý výrobek by měl být vůbec nejvýkonnějším strojem, jaký kdy IBM postavila.

Článek

Revoluční superpočítač bude schopen špičkového výkonu více než 1,6 petaflopů (neboli 1,6 tisíc biliónů výpočtů za sekundu).

S ohledem na otázky místa a spotřeby energie bude systém používat vyspělé technologie chlazení a správy napájení. Bude zabírat plochu 1 115 metrů čtverečních, což zhruba odpovídá třem basketbalovým hřištím.

IBM hovoří o udržitelném výkonu až 1 000 biliónů výpočtů za sekundu, tedy jednom petaflopu.

30 000 mikroprocesorů v akci

Systém postavený na více než třech desítkách tisíc mikroprocesorů, který tvoří jak konvenční clustery osazené čipy Opteron z dílny AMD, tak jádra Cell od IBM, Sony a Toshiba, je pojmenován jako Roadrunner.

Procesory Cell byly vyvinuté pro herní konzoli Sony PlayStation 3, jejich vývojáři však uvedli, že upravené verze Cellu naleznou místo také v mobilních telefonech, domácích spotřebičích, rovněž ve výkonných multiprocesorových serverech. [celá zpráva]

Big Blue postaví superstroj ve státě Nové Mexiko, kde je situována laboratoř pro vývoj nukleárních zbraní. Pete Domenici, senátor za Nové Mexiko, k tomu poznamenal, že nastal čas vrátit LANL (Lawrence Livermore National Laboratory) na přední příčky co se týče instalovaného výpočetního výkonu. "Společně s IBM vytvoříme nejrychlejší superpočítač na světě," dodal.

Raodrunner až 4x rychlejší než Blue Gene/L

LANL v současnosti hostí stroj rovněž od IBM jménem Blue Gene/L, který je schopen uskutečnit 280 biliónů operací za sekundu (280 teraflopů). Roadrunner má tuto rychlost překročit minimálně čtyřikrát.

Systém Roadrunner bude pracovat na bázi operačního systému Linux a speciálního softwaru, který bude schopen využívat síly Opteronů a čipů Cell. Interní složky Roadrunneru jsou postaveny na již existujícím hardwaru od IBM, tj. na serverech System x3755, z nichž každý nese čtyři Opterony a BladeCenter H [celá zpráva] osazeným procesory Cell. 

IBM není jedinou firmou, která se chystá vyrobit počítač s výkonem jednoho pentaflopu. Podobné plány má také specialista na superpočítače společnost Cray.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám