Hlavní obsah

Mapy Nokie už patří německým automobilkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská společnost Nokia dokončila prodej své mapové služby HERE německým automobilkám BMW, Audi a Mercedes. Finský výrobce telekomunikačních zařízení rovněž oznámil, že z obchodu bude mít čistý výnos asi 2,55 miliardy eur (68,9 miliardy Kč).

Foto: Nokia

Vůz společnosti Nokia, který pořizuje snímky pro mapovou službu HERE

Článek

Transakce měla být podle původních plánů dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku. Nokia ale ve čtvrtek uvedla, že se jí už podařilo získat souhlas všech regulačních úřadů.

Mapová služba HERE dodává data pro zjišťování polohy v téměř 200 zemích a ve více než 50 jazycích. Je jedním z hlavních poskytovatelů těchto služeb, které dodává například internetovým společnostem Amazon, Yahoo či Baidu.

Mapy s vysokým rozlišením a s aktuálními dopravními informacemi jsou nezbytné pro samořídicí automobily.

Nokia zaspala na poli smartphonů

Finská společnost Nokia dokončila prodej své divize výroby mobilních telefonů americkému Microsoftu na konci loňského dubna. Obě firmy také souhlasily, že součástí transakce nebudou dvě továrny v Indii a Koreji.

Letos nicméně Nokia potvrdila, že má v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Sama však vyrábět smartphony už nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Ve středu akcionáři Nokie schválili převzetí francouzské telekomunikační společnosti Alcatel-Lucent, která se tím stane jedničkou na trhu se síťovými řešeními.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nokia potvrdila velký comeback

Po měsících spekulací konečně vyložila společnost Nokia karty na stůl. Finský výrobce, který odprodal svou mobilní divizi americkému Microsoftu, se rozhodl...

Výběr článků

Načítám