Hlavní obsah

Mapy.cz mění podobu. Přibydou jízdní řády i haptické mapy

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz ve čtvrtek odhalila novou podobu své služby Mapy.cz, která bude od dubna dostupná i pro širokou veřejnost. Kromě nového vzhledu se uživatelé mohou těšit na funkci Panorama, jízdní řády a 3D i haptické mapové podklady.

Novinky na serveru Mapy.czVideo: Novinky

 
Článek

Design nové podoby serveru Mapy.cz se drží trendu, který Seznam ukázal už začátkem roku v katalogu Firmy.cz. Lidé si tak sami mohou zvolit šířku mapy a informačního panelu na pravé straně, který slouží mimo jiné i k volbě mapy a vyhledávání přesných lokalit. Tento panel je možné i zcela schovat.

Ve chvíli, kdy se lidé přihlásí do služby, mohou také označovat svá oblíbená místa, trasy nebo oblasti v mapě. Samozřejmostí je stejně jako u ostatních služeb seznamu responzivní design, i na svých tabletech a chytrých mobilních telefonech tak lidé mohou používat místo mobilní verze plnohodnotnou variantu.

Jízdní řády a inteligentní vyhledávání

Vylepšení se dočkalo i hledání tras, které nově dokáže kombinovat pěší navigaci a hledání spoje veřejnou dopravou – jízdní řády jsou další výraznou novinkou na Mapách.cz. Naplánovat cestu je možné nejen z jedné zastávky na druhou, ale díky kombinaci různých kritérií přímo z konkrétního místa až do cíle.

Jízdní řády na Mapy.czVideo: Novinky

Pro Prahu a okolí bude tento plánovač tras, stejně jako nový design celé služby, spuštěn na začátku dubna. Jízdní řády budou postupně rozšířeny i pro další lokality, po datech z Pražské integrované dopravy budou v dubnu následovat celorepubliková vlaková spojení a vybrané meziměstské autobusové spoje, během května pak jízdní řády pro Jihomoravský kraj a několik dalších lokalit.

Většina Česka by měla být jízdními řády v rámci služby Mapy.cz pokryta v průběhu letošního roku. Do doby, než bude plánovač tras možné nasadit i na veřejnou dopravu pro celou republiku, bude u zastávek zobrazován jejich jízdní řád.

Navigace vám ukáže, kudy máte jít a jakým spojem jet, abyste se do cíle dostali co nejrychleji.
Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz

„Během dubna budete mít možnost naplánovat si cestu v Praze pomocí chytrého plánovače. Navigace vám ukáže, kudy máte jít a jakým spojem jet, abyste se do cíle dostali co nejrychleji. I proto náš plánovač často nabízí delší chůzi mezi zastávkami, pakliže je to ve výsledku časově výhodnější. Do budoucna plánujeme i zapojení speciálních filtrů do hledání tak, abychom například pro cestující s pohybovým omezením nabídli spoje, které nevyžadují dlouhé přechody mezi zastávkami,“ komentoval plánované novinky v hledání spojení Pavel Zima, generální ředitel Seznamu.cz.

V průběhu nadcházejícího měsíce začne společnost Seznam.cz spolupracovat s Biletem, díky čemuž bude možné přímo na serveru Mapy.cz nakupovat jízdenky na zvolený vlak. Bez ohledu na počet přestupů a dopravců zákazník dostane jeden e-mail se vším potřebným k cestě.

Foto: mif, Novinky

Generální ředitel Seznam.cz Pavel Zima na tiskové konferenci k nové podobě serveru Mapy.cz

Panorama a 3D mapy

Uživatelé se mohou na Mapách.cz těšit také na nové režimy Panorama a 3D, které společnost Seznam odhalila již v loňském roce. Panoramou je aktuálně pokryta Praha a část Moravy, nafocena je třetina všech komunikací České republiky – další budou samozřejmě přibývat, do poloviny roku by měla být tato mapa k dispozici pro celou Moravu a do roka pak i pro zbytek republiky.

„Víc než tři čtvrtě roku jsme své úsilí věnovali sestavení nové, vlastní technologie pro panoramatické snímkování. Řešení, které máme k dispozici, nám totiž úplně nepostačuje. Náš nový kamerový systém se skládá z 15 průmyslových kamer schopných pořídit až 8 snímků za vteřinu s rozlišením 72 Mpx,“ podotkl Zima.

Letos na jaře bude snímkování pro Panoramu spuštěno v Praze, Brně a Ostravě, následovat budou další velká města a památkově zajímavé oblasti. Nové kvalitnější snímky budou postupně nahrazovat ty již zveřejněné.

Špindlerův Mlýn na 3D mapách na serveru Mapy.czVideo: Novinky

Lákavě vypadají i nové 3D mapy, které umožňují zobrazit určitou lokalitu prostorově ze všech stran, a to dokonce i z výšky. Jako první ochutnávka bude od dubna k dispozici první ukázka Špindlerova Mlýna, postupně by však měly přibýt trojrozměrné modely více než 250 měst a obcí v Česku.

Na projektu 3D map se podílí firma Citationtech i Vysoká škola báňská. Modely jsou vypočítávány na jejím superpočítači. Vytváření modelů je totiž velice náročné na výpočetní výkon a i s použitím těch nejvýkonnějších sestav by celý proces trval několik let. Superpočítači by na to měl stačit rok.

Haptické mapy pro nevidomé a slabozraké

Především pro nevidomé a slabozraké jsou pak určeny takzvané haptické mapy, které budou k dispozici od 1. dubna pro celou Českou republiku. Novinka používá speciální mapový klíč generující černobílé podklady. Ty po tisku na speciální papír a po použití takzvaného fuseru nabobtnají do hmatem čitelné podoby.

Foto: mif, Novinky

Ukázka vytištěných haptických map

„Přístupnosti našich služeb věnujeme dlouhodobě velkou pozornost. Spolupracujeme s různými sdruženími, která nám pomáhají odhalovat problematická místa pro použitelnost našich služeb například pro nevidomé. Doufám, že haptické mapy budou dělat radost nejen nám a odborné veřejnosti,“ uzavřel Zima.

Haptické mapy jsou výsledkem spolupráce Seznamu s univerzitními pracovišti, konkrétně pak se střediskem Teiresiás Masarykovy univerzity a střediskem Elsa při ČVUT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám