Hlavní obsah

Londýnský soud poslal za mříže hackery ze skupiny LulzSec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýnský soud ve čtvrtek poslal za mříže čtveřici britských hackerů ve věku od 18 do 26 let ze skupiny LulzSec. Podle soudu tvořili špičku současného kyberzločinu. Odsouzení, mezi jejichž terče patřila americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), Pentagon i společnosti jako Sony a Fox, se k útokům přiznali. Podle prokuratury se považovali za "novodobé piráty".

Foto: Reuters

Ryan Ackroyd

Článek

Hackeři podnikli útoky na významné instituce a firmy v roce 2011. Soud mladé muže označil za drzé a arogantní. Útoky prý prováděli jen pro "vlastní anarchistické pobavení".

Foto: Profimedia.cz

Ryan Cleary

Jedenadvacetiletý šéf skupiny Ryan Cleary si má odsedět 32 měsíců. Vytvořil ilegální počítačovou síť, jejímž prostřednictvím dokázal tajně kontrolovat až 100 000 počítačů najednou. Kromě hackerství byl shledán vinným ze získávání pedofilního pornografického materiálu v elektronické podobě.

Foto: Reuters

Jake Davis

Ostatním členům skupiny uložil soud kratší tresty. Ryan Ackroyd dostal dva a půl roku a Jake Davis dva roky vězení. Mustafa al-Bassam vyvázl s dvacetiměsíční podmínkou.

Foto: Reuters

Mustafa al-Bassam

Odsouzení hackeři svou činností způsobili škodu za milióny dolarů firmám i vládním institucím. Mladí muži se mimo jiné nabourali do počítačů Pentagonu a na webové stránky CIA. Ukradli milióny jednotlivých osobních dat včetně hesel pracovníků společností, jako jsou Sony nebo americká televizní síť Fox mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Mimo jiné se jim podařilo pustit do světa smyšlenou zprávu, že Murdoch spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám