Hlavní obsah

Levné mobily budou schopny také nahradit počítač

Novinky, ort

Funkce Continuum, díky které se v podstatě dokáže smartphone proměnit ve stolní počítač, byla doposud výsadou pouze špičkových telefonů od Microsoftu. To by se ale mělo brzy změnit. Tuto zajímavou funkci dostanou i výrazně levnější přístroje.

Microsoft Lumia 950 XL a Display Dock v akciVideo: Novinky

 
Článek

První mobily s funkcí Continuum se na pultech obchodů objevily loni před Vánocemi. Šlo o špičkové Lumie 950 a 950 XL, které však cílí na náročnější klientelu. Tomu logicky odpovídá i jejich cenovka, jež se v době uvedení na trh pohybovala nad hranicí 15 000 Kč. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Microsoft Lumia 950 XL

Podle serveru Windows Central ale bude funkce Continuum nově dostupná také na zařízeních s čipsety Qualcomm Snapdragon 617. Ty sice zatím v nabídce Microsoftu chybí, ale americký softwarový gigant si rozšířením podporovaných čipsetů připravuje evidentně půdu pro příchod nových smartphonů.

Je více než pravděpodobné, že nové stroje budou lákat uživatele především nižší cenovkou. Měli by totiž vyplnit mezeru na trhu mezi levnou Lumií 550, která se nabízí za cenu okolo 3500 Kč, a mezi již zmiňovanými high-endovými Lumiemi 950 a 950 XL. Cenovka takových přístrojů by tak klidně mohla spadnout až pod hranici deseti tisíc korun, v každém případě budou případné novinky výrazně levnější než doposud.

Malá nenápadná krabička

Jak funguje Continuum v praxi Novinky.cz ukázaly již v prosinci v recenzi Lumie 950 XL. Proměnit mobil v počítač je možné buď drátově, nebo bezdrátově (pokud to monitor nebo televizor umí).

V případě první zmiňované možnosti je zapotřebí tzv. Display Dock. Je to vlastně taková malá nenápadná krabička s konektory na dvou stranách. Z jedné strany se k ní připojí napájení, klávesnice, displej a myš (ta ale není potřeba, telefon totiž v režimu Continuum funguje podobně jako touchpad notebooku). Z druhé pak samotný telefon. Ve chvíli, kdy tak učiníte, na obrazovce se okamžitě ukáže rozhraní, které se velmi podobá klasické desktopové verzi Windows 10.

Foto: Novinky

Microsoft Display Dock

Foto: Novinky

Microsoft Display Dock

Vzhledem k tomu, že všechen výpočetní výkon je na malém pasivně chlazeném čipu chytrého telefonu, některé funkce jsou v režimu Continuum omezené. Na obrazovce je možné naráz pracovat pouze s jednou aplikací. Multitasking, tedy práce s více aplikacemi najednou, je sice také podporován, ale okna zkrátka nemohou běžet vedle sebe.

Spouštět je možné pouze aplikace, které jsou nainstalované v telefonu. Ty navíc musí funkci Continuum podporovat. Pokud to neumí, systém jednoduše nabídne uživateli, že může program spustit přímo na chytrém telefonu. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám