Hlavní obsah

Letem světem internetem (71. díl) - Portál pro fotografy a modelky

Novinky, Ladislav Bittner

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet internetový bazar skript, portál pro fotografy a modelky a stránky o komunikátorech.

Foto: Jan Řehounek

Václav Junek a jeho Slabikář

Článek

Bazarskript.cz

Na vysokých školách se blíží začátek zkouškového období, což teprve teď pro některé studenty znamená nejvyšší čas začít se pídit po skriptech. Proto by neměla zapadnout informace o novém webu Bazarskript.cz, který lze považovat za katalogový bazar studijních materiálů - skript a učebnic.

V podstatě se ale jedná o inzertní server. Všechny inzeráty jsou rozděleny na poptávku a nabídku. Inzeráty se dále člení dle zaměření (kategorie) a kontaktního místa pro prodej (regionu). 

"Chtěl jsem založit inzertní server nebo server, jehož obsah je postaven na spolupráci návštěvníků. Důležitým faktorem při výběru zaměření webu pro mě byla cílová skupina, pro kterou bude web určen. Jelikož studuji vysokou školu, není mi téma skript a učebních materiálů úplně cizí," popisuje důvody založení webu jeho autor Jakub Hejda. 

Do budoucna je plánováno rozšíření stránek o elektronická skripta ke stažení, které si bude moci kdokoli stáhnout ve formátu PDF, DOC, apod. Za inzerci by ani v budoucnosti nemněly být účtovány žádné poplatky.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (4/10)

Komunikatory.cz

Web Komunikatory.cz vznikl v listopadu loňského roku na popud účastníků konference P800 na diskusním serveru Pandora.cz a od počátku byl zaměřen na chytré telefony a komunikátory, i když v prvních měsících vycházely zejména články zaměřené na komunikátory společnosti Sony Ericsson. 

"Časem se totiž ukázalo, že původní filozofie komunitního serveru není to pravé, a proto jsem se rozhodl provést v létě hned několik změn. Kromě designu se změnila i filozofie a redakční systém a z komunitního serveru se Komunikátory.cz stávají spíše blogem, který píšou dva lidi, kterým tu a tam vypomůže někdo ze známých a přátel," vysvětluje zakladatel webu Daniel Šnor.

A co tedy na serveru Komunikátory.cz v současné době vychází? Jsou to články o chytrých telefonech a komunikátorech a o věcech, které s tím souvisí. Což obnáší popis příslušenství, software, aktualizace firmware nebo zajímavé odkazy.

Většina serverů zabývajících se mobilními telefony se snaží informovat buď zpravodajsky o celé šíři spektra trhu s mobilními telefony nebo pouze o telefonech určité značky.

Komunikátory.cz se liší tím, a už z názvu je to zřetelné, že se zaměřují jen na segment chytrých telefonů a komunikátorů. Znát je také autorský přístup. Komunikátory.cz sice také informují, ale nesou i osobní pocity a dojmy, komentáře, názory. 

.: HODNOCENÍ: grafika (8/10), obsah (6/10)

Portál pro fotografy a modelky

Internetových galerií, ve kterých se můžete pochlubit se svými fotografickými úlovky, je na webu celá řada. Jedním z posledních počinů na tomto poli je Portál pro fotografy a modelky, jehož prvotním záměrem bylo vytvoření informačního serveru a internetové galerie pro fotografy a modelky z Plzeňského kraje.

"Svou činnost ale nechceme omezovat jen na členy Plzeňského fotoklubu," oponuje zakladatel webu Jiří Žán. 

Na webu tak dnes najdeme nejen klasickou galerii fotografií, ale také diskusní fórum, kalendář událostí a v sekci Download jsou připraveny programy, které by neměly chybět na počítači žádného fotografického nadšence - freewarový editor fotografií GIMP a prohlížeč XnView.

.: HODNOCENÍ: grafika (4/10), obsah (4/10)

Autor článku stále bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám