Hlavní obsah

Letem světem internetem (29. díl) - Hudební hity zdarma

Novinky, Ladislav Bittner (bittnerovi@centrum.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náš seriál vás týden co týden seznamuje se zajímavými weby, které sice stojí stranou hlavního internetového dění, ale přesto vám mohou ušetřit peníze či rozšířit obzory. Dnes se o vaší přízeň bude ucházet třeskutě vtipný web, jeden z největších hudebních serverů a závěr článku osladí cukrářský web.

Foto: FC Sebranice 2002

Příprava na zápas

Článek

Seriozní žížala

Žížalí web se proslavil již před lety novým elektronickým obchodem e-mentál. Jak se však ukázalo, obchod měl řadu bezpečnostních děr (a nezachránila to ani možnost vyzvednutí bezplatného dárku přímo z obrazovky).

Kromě praktické nabídky on-line prodeje dětí, trubice pro internetový přísun tekutin nebo bezkonkurenčně široké nabídky širokých i úzkých rohlíků pro širokou i úzkou veřejnost však stránky nabízejí i další užitečnosti. 

Díky exkluzivní spolupráci s hvězdami Mars, Jupiter a Saturn (a několika Venušiny kuličkami) je čtenářům nabízen každý měsíc zaručeně neomylný horoskop. Ani s tím se však jistě návštěvník nespokojí a i bez dýchacího přístroje se ponoří do hlubin webu.

Klesne-li až na úplné dno, narazí na tvorbu malého velikána české kultury Petra Kučery, který je vůdčí osobností uměleckého sdružení Seriózní žížala. To vzniklo zhruba před deseti lety v Plzni a věnovalo se produkci a uvádění vlastních hraných videofilmů, divadelních představení, autorských pásem, vydávání časopisu a různých publikací.

Petr Kučera se snaží oslovit čtenáře s vyhraněným stylem humoru. Pohybuje se na kluzkém ledě, kde jeden mantinel tvoří absurdní až černý humor a mystifikace, duši rozdrásanou od smíchu si však čtenář může nechat pohladit u opačného mantinelu, kde na něj čekají poetické básně a milostné povídky.

"Nechceme být masovým webem (ostatně nabízíme jen omezený výběr uzenin), ale specificky zaměřenou stránkou, na kterou se několikrát za rok rádi vrátí duchovně blízcí čtenáři," doplňuje Petr Kučera.

.: HODNOCENÍ: grafika (5/10), obsah (7/10)

Znáte dobrý vtip? Přidejte jej do diskuse pod článkem.

Supermusic.sk

předminulém díle jsme začali s představováním zajímavých slovenských webů. V dnešním pokračování si na své přijdou hudební fanoušci. Když se v roce 1998 objevil Mumiho hudební server, byl slovenský internet ještě v plenkách. Na webu chybělo cokoli o slovenské hudbě a málo informací bylo i o hudbě české. I dnes web Supermusic.sk stále patří mezi nejnavštěvovanější hudební weby českého a slovenského internetu.

I když v listopadu loňského roku zde přestaly být uveřejňovány vlastní hudební články, neboť jejich čtenost byla nízká, o informace ze světa hudby nepřijdete. Supemusic.sk totiž přímo odkazuje na recenze alb, rozhovory nebo reportáže z koncertů umístěné na zhruba třech stovkách webů. Z vlastního obsahu jsou hojně navštěvovány kytarové lekce od profesionálního učitele hudební školy.

"Mám kopec nápadov, takisto množstvo posielajú i návštevníci webu. Snáď najodvážnejším z nich je predaj hudby v digitálnom formáte. Vydavatežstvá sú vzhžadom na vynikajúce výsledky s predajom v USA k tejto otázke otvorené," říká o svých plánech Pavol Bacigal z webu Supermusic.sk.

TIP!

Největší zájem je o hudební ukázky ve formátu MP3 včetně textů a o akordy k několika tisícům písní.

.: HODNOCENÍ: grafika (3/10), obsah (9/10)

Cukrář.cz

Honí vás mlsná? Máte chuť na něco sladkého? Pak si zakousněte web plněný cukrářskými recepty, postupy nebo návody a politý informacemi o dění v oboru, reportážemi ze soutěží a výstav a servírovaný s bohatou inspirativní fotogalerií cukrářských výrobků.

Cukrářský web je v provozu již třetí rok a lze jej považovat za pokračovatele tištěného časopisu Český cukrář, svého času jediného cukrářského média v České republice.

"Do budoucna chceme naučit naše uživatele více komunikovat, abychom jsme si mohli on-line popovídat o tom, co koho skutečně v cukrařině trápí a aktivně se pokoušet problémy řešit. Rozhodně tedy nezůstaneme jen u suchého zpravodajství a podávaní informací o kterých si myslíme, že někoho zajímají, ale chceme do systému zapojit lidi co o to mají zájem," slibuje Radim Řezáč z webu Cukrář.cz.

.: HODNOCENÍ: grafika (6/10), obsah (7/10)

Máte tip na zajímavý web? Napište mi o něm.

Autora najdete na weblogu Laco konečně bloguje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám