Hlavní obsah

Kybernetický systém zachránil topící se dívku

Novinky, BBC, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WALES

Desetiletá dívka byla v úterý v Británii vytažena z bazénu díky počítačovému systému. Ten záchranáře upozornil, že v hloubce bezmála čtyř metrů pod vodou bezvládně leží osoba. Dívka byla díky včasnému varování zachráněna.

Článek

Jedná se o první případ, kdy počítač v Británii pomohl zachránit topícího se člověka. Kybernetický systém Poseidon, kterým je bazén vybaven, byl zakoupen před dvěma lety za částku rovnající se 65 000 librám (téměř 3 milióny korun).

Poseidon hlídá bazén

Poseidon se sestává z několika kamer, které monitorují prostředí jak pod, tak nad vodní plochou. Získané záběry automaticky zpracovává počítačový systém, který zvládne do několika sekund vyhodnotit situaci a spustit poplach. Záchranářům rovněž oznámí, ve které částí bazénu se tonoucí osoba právě nachází.

Kamery Poseidonu na záznamu zachytily desetiletou dívku, když se začala topit. Asi po osmi vteřinách dítě kleslo na dno bazénu, kde několik sekund bez pohybu leželo.

V tu chvíli systém spustil varovný signál a za přibližně dalších deset sekund skočila do vody záchranářka, která dívku rychle z vody vytáhla.

Záchranáři by si dívky nevšimli

"Nemůžete vidět lidi na dně bazénu, když je kolem tolik plavců... Je to úžasné, fantastické, opravdu nám to (Poseidon) velice hodně pomohlo," uvedla zasahující záchranářka Karen Gibson.

"Bazén byl velice plný. Záchranáři byli hodně vytížení. Můžeme říci, že jí systém zachránil život, byl naším dalším párem očí," uvedl zástupce okresu Brian Evans.

Dívka strávila noc z úterý na středu v nemocnici, poté byla bez následků propuštěna domů. "Záchranáři by ji pravděpodobně viděli na dně bazénu, ne však do deseti sekund. To je kritický čas. Možná by zareagovali do minuty, dvou, možná i tří. To však nelze přesně říci," dodal Evans.   

Výjimkou nejsou ani situace, kdy topící se člověk zůstane pod vodou několik desítek minut. Podobný případ se stal v polovině ledna na Blanensku. Sedmiletý školák během výuky plavání zmizel pod vodou. Instruktorky jej s učitelkami našly na dně bazénu až po 20 minutách.

Reklama

Související témata:

Související články

Za utopeného chlapce padly podmíněné tresty

Blanenský soud v pondělí uložil podmíněné tresty za smrt sedmiletého chlapce dvěma pracovníkům plavecké školy v Blansku. Instruktorka Růžena Görnerová prý dítě...

Výběr článků

Načítám