Hlavní obsah

Kvůli výpadku serverů Amazonu nefungovaly v USA vysavače a zvonky

– San Francisco
Novinky, Lenka Zoulová

Jak zranitelný je svět chytrých domácností ukázal tento týden výpadek serverů společnosti Amazon. Ten nezpůsobil kolaps počítačů, tabletů či jiné výpočetní techniky, ale zvonků, vysavačů a další elektroniky ze světa internetu věcí (IoT). Upozornil na to server BBC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Internet věcí využívá většina Čechů

Hardware

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Problém ale nastane ve chvíli, kdy zkolabují servery, na které se tato zařízení připojují. A přesně to se stalo v USA ve čtvrtek.

„Já nemůžu luxovat, protože server Amazonu spadl,“ rozčiloval se na Twitteru jeden z majitelů robotického vysavače. „Vítejte v budoucnosti,“ popichoval ho další. A nespokojených reakcí zákazníků, kterých se výpadek dotkl, je možné na různých fórech a sociálních sítích dohledat přinejmenším stovky.

Výpadek trval několik hodin

Výpadek se týkal služby Amazon Web Services (AWS), jejímž prostřednictvím například uchovává informace a příkazy svých zařízení společnost iRobot, jde o známé vysavače Roomba. Ty sice ke své funkčnosti připojení k internetu nevyžadují, ale všechny příkazy se jim zadávají právě prostřednictvím cloudové služby. A ta byla na velké části východního pobřeží USA zcela nedostupná několik hodin.

Výpadek se týkal samozřejmě i dalších zařízení, které zmiňovaný protokol používají, například chytrých zvonků Ring.

I když v tomto případě šlo spíše jen o nepohodlí uživatelů, výpadek serverů Amazonu jasně ukazuje, jak je svět chytrých domácností zranitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám