Hlavní obsah

Kopírky zlomyslně zaměňují číslice v textech, zjistil počítačový expert

Novinky, zgl

Chyby elektroniky dokážou člověka pěkně potrápit. Své o tom vědí majitelé kopírek od společnosti Xerox. Počítačový expert David Kriesel totiž zjistil, že některé modely zaměňují v textech čísla. Xerox přitom patří mezi nejpopulárnější výrobce kopírovacích systémů na světě. Upozornil na to server BBC.

Foto: Xerox

Chyba se týká přístrojů od společnosti Xerox.

Článek

„Následky chyby mohou být obrovské. Nesprávné faktury, špatná čísla ve stavebních plánech i nesprávné dávkování léků,“ vypočítává Kriesel, co všechno může nesprávná funkce kopírky způsobit.

Vlastními silami se mu podařilo zjistit, že nejčastěji je přepisována číslice 6 na 8. V plánu pokoje mu ale kopírka změnila velikost pokoje z 21,11 m na 14,13 m.

Foto: dkriesel.com

Kriesel udělal několik testů, podle kterých chybu odhalil.

Anomálii způsobuje podle výrobce systém komprese obrazu, a to pouze v určitých nastaveních kvality a rozlišení. „Ve výchozím továrním nastavení vše funguje normálně, problém jsme zaznamenali až při nižší kvalitě tisku a rozlišení,“ uvedli zástupci Xeroxu v prohlášení.

Seznam konkrétních kopírek, kterých se chyba týká, firma Xerox neuvedla. Podle ohlasů uživatelů však jde o WorkCentre 7530, WorkCentre 7328, WorkCentre 7346, WorkCentre 7545, WorkCentre 7535, WorkCentre 7556, ColorQube 9203 a Xerox ColorQube 9201.

Přestože byl problém objeven u kopírek od Xeroxu, není vyloučeno, že číslice zlomyslně zaměňují v textech i modely dalších výrobců.

„Chyba se záměnou znaků či čísel na skenovaných dokumentech nemůže u multifunkčních zařízení Hewlett-Packard nastat. Důvodem je fakt, že pro komprimaci skenovaných dokumentů v multifunkčních zařízeních HP je používána bezztrátová komprimační metoda JBIG2-GENERIC - tedy nedochází k žádné degradaci či ztrátě dat ve skenovaných dokumentech, dokument před i po komprimování je obsahově totožný," uvedl Jan Honců, konzultant pro tisková řešení HP.

Reklama

Výběr článků

Načítám