Hlavní obsah

Kompatibilita mezi formáty Blu-ray a HD DVD na spadnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace DVD Forum a Blu-ray Disc se shodly na klíčových bodech jejich budoucích diskových standardů. Toto by mohlo znamenat, že příští přehrávače budou kompatibilní s oběma formáty, což se dříve zdálo nemožné, uvedla webová stránka EE Times.

Článek

"Podle sdělení zdrojů blízkých organizacím DVD Forum a Blu-ray Disc se zdá, že se skupiny dokázaly shodnout na používaných protokolech stejně jako na fyzickém formátu," uvedl portál EE Times.

Přijatý kompromis dovolí například filmovým studiím vyvinout určitý titul pro HD formát a pak jej snadno převést na Blu-ray platformu. Také nebude potřeba vyvíjet software zvlášť pro Blu-ray a HD DVD disky stejně jako dvojí hardware.

Blu-ray - 27GB v jedné vrstvě

Blu-ray disky (BD) jsou synonymem další generace optických médií (prohlédnout si je můžete například zde) vyvinutých společnostmi typu Dell, Hitachi, HP, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK a Thomson.

Formát byl vyroben především pro nahrávání, přepisování a přehrávání HD televizních záznamů (HDTV). Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 27GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 54GB.   

HD DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD DVD je rovněž další generací DVD formátu, který byl standardizován organizací DVD Forum. HD DVD umí uložit 15GB do jedné vrstvy. Na trh má přijít koncem roku 2005. O vývoj HD DVD standardu se stará NEC a Toshiba. Výhodou HD DVD přehrávačů nad Blu-ray zařízeními může být skutečnost, že jsou zpětně kompatibilní se současným DVD disky. 

HDTV ve zkratce

HDTV je druhem televizního vysílání - například HDTV formát 1080i (počet zobrazovaných řádků) nabízí 1920 sloupců, tedy 2 073 000 obrazových bodů, což je téměř 5x vyšší hodnota než poskytuje dnes v Evropě používaný systém PAL (576 řádků, 720 sloupců, 414 720 bodů).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám